ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ХУДОЖНИКА ЮЛИЙ МИНЧЕВ

Начало | English

 

Разделихме се с оформителя на алманах "Светилник" Юлий Минчев. Две изложби в галерия "Дечко Узунов" в София събраха ценителите на творчеството на големия художник.

 

На 14 юни 2006 г. изтъкнати български художници и други интелектуалци от Клуб “Приятели на Индия” от различни области на културата се събраха в Галерия-музей “Дечко Узунов” в София на възпоменателна вечер за покойния художник-график Юлий Минчев с две изложби: едната с негови графични творби, предоставени от семейството му, и другата ­ с броеве от клубното списание “Светилник”, на което той от самото му създаване преди десет години бе художествен редактор.

Присъстваха съпругата на Юлий Минчев, известната българска художничка Калина Тасева, и дъщеря им, преподавател в Художествената академия, проф. Десислава Минчева, както и сестрата на художника, много негови приятели и почитатели. Министерство на външните работи бе представено от г-н Борислав Костов и негови сътрудници, а посолството на Република Индия у нас ­ от г-н Р. К. Сингх и доц. д-р Ананд В. Шарма, гост-лектор по хинди в Софийския университет. Директорката на галерията Боряна Павлова откри вечерта и представи говорителите.

Изкуствоведът Петър Змийчаров с изящната си мисъл на критик анализира творчеството на Юлий Минчев като брилян-тен график.
Зам.-председателят на Клуб “Приятели на Индия” Евгения Камова говори за изтънченото чувство за красота на твореца Юлий Минчев, за неговата голяма любов към Индия, за неуморните му усилия да издирва изящни образци от културното наследство и съвременните постижения на Индия и да ги представя по оригинален и впечатляващ начин на страниците на “Светилник”.