a_giant_b_svetilnik_fliorir

РАЖДАНЕТО НА ЕДИН ГИГАНТ

С. Кураж, В. Жовер

Корицата на посветения на Индия брой на сп. “Льо нувел Обсерватьор”.

 

Под това заглавие френското списание “Льо нувел Обсерватьор” посвещава специален брой на забележителното развитие на Индия.

“Нов играч в глобализацията ­- се казва в уводната статия ­- и най-многобройна демокрация на планетата, Индия набира сили. В бъдещето й е заложено международното признание, както и решителна борба срещу дълбокото социално неравенство.”

Авторите твърдят, че за едрия капитал Индия представлява новото Елдорадо. За дипломатите -­ надигаща се сила, която трябва да бъде ухажвана. За интелектуалния и артистичния авангард -­ една огромна хранителна среда за култура. Горда и амбициозна Индия вече се пробужда и светът наблюдава това с възхита и с безпокойство. Защото този бъдещ гигант, когото екип на списанието се помъчи да разкрие, прекосявайки страната от Утар прадеш до Боливуд, преминавайки през Бангалор и ашрамите в долината на Ганг, е все още поразяван от хиляди злини и разтърсван от многобройни бунтове.

Страна с милиардно население, която в миналото бе примирена с бедността, сега мечтае за богатство. Този субконтинент се е превърнал в световна икономическа кантора. Икономическото развитие на Индия е едно от най-силните на планетата: 8 % годишен растеж през миналата година. Тя представлява и гигантски резервоар на квалифицирана и евтина работна сила, където мултинационалните високи технологии изграждат своите изследователски лаборатории и в която с бързи темпове се създават истински индустриални империи -­ като на краля на стоманата Лакшми Митал, съперник на Арселор.

Подобно на Китай преди десет години сега Индия привлича като магнит едрите предприемачи от Франция. Стотина от тях придружаваха президента Жак Ширак по време на неговото посещение в Делхи.

Понастоящем мечтата на Индия е мечта за могъщество. Притежателка на атомно оръжие, страната на Ганди се стреми да нормализира отношенията си със своя брат и неприятел ­ Пакистан, и вече се вижда в компанията на Големите. Тя подписа стратегически споразумения със САЩ и с Европейския съюз, а в близко бъдеще Делхи сигурно ще разполага и с постоянно място на масата на Съвета за сигурност на ООН.

Наред с всичко това обаче съществуват и доста несигурни моменти в различни посоки. На първо място по отношение на енергоснабдяването. След забраната през 1998 г. за строителство на атомни централи във връзка с опитите за използване на атомната енергия за военни цели -­ сега е от жизнено значение за страната да получи достъп до най-модерните достижения в областта на тази енергия, от каквато икономиката є остро се нуждае. Ако Западът є откаже, тя може да се обърне към Русия на Путин или към Иран на Ахмадинеджад -­ съюзи с непредвидими последици. Още по-сериозна грижа на “бляскавата Индия” представлява бедността на населението. Според Световната банка 300 милиона индийци живеят с по-малко от един долар на ден, а повече от 400 милиона са неграмотни. СПИН също нанася своите поражения. А към това се прибавят и проблемите с инфраструктурата, корупцията, която разяжда администрацията, както и отслабването на централното управление за сметка на регионалното. Страната все още се намира на 127 място в класацията за развитие, установена от ООН.

Така че има да се извърви още много път. В тази насока обаче Индия разполага със силен коз ­- нейната демокрация, не само най-голямата, но и най-жизнената. Демокрация, която датира от 60 години и която въпреки пречките по пътя си се стреми да бъде социална. От установяването на независимостта є през 1947 г. се води последователна политика на “позитивна дискриминация”, която чувствително подобри участта на т.нар. недокосваеми ­- многовековна жертва на кастовата система.

Сегашното правителство, доминирано от партията на Конгреса и с трайното историческо присъствие на фамилията Неру-­Ганди, ще разширява и задълбочава (не без определени електорални цели) борбата срещу социалната несправедливост и мизерията. Това е единственият път напред, за да може да се осъществи на дело индийската мечта.

Превод от френски: Жана Русева