stvolovi_kletki_84_b_svetilnik_fliorir

ИЗСЛЕДВАНЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ -

ГОЛЯМО ОТКРИТИЕ В НАУКАТА

Радхакришна Рао

 

Всеиндийският институт по медицина постави началото на пионерски метод за ефективна терапия чрез инжектиране на стволови клетки в заболял орган, което дава големи надежди за лечение на трудни за преодоляване болести на човешкия организъм. Новата техника, усъвършенствана от лекарите на този престижен институт, подпомага набавянето на стволова клетка за вкарване в органи на пациенти, заболели от различен вид болести. Според източници на Всеиндийския ин-ститут по медицина стволовите клетки, които са достатъчно универсални, за да извършват най-разнообразни функции, започват процес на оздравяване и възраждане на заболелите клетки. Това води до значително намаляване на сериозността на болестта.

През последните две години повече от тридесет пациента със сърдечни заболявания са били подложени на лечение със стволови клетки. В повечето случаи мъртвите клетки на сърдечния мускул са били възстановени. Освен сърдечно болни пациенти с инжектиране на стволови клетки са били лекувани и болни от диабет, от нервни разстройства, мускулна дистрофия и мозъчни увреждания. Лекарският екип под ръководството на директора П. Венугопал изразява надежда, че с още напредък и прецизиране на изследванията за използване на стволовата клетка ще стане възможна терапията на нарушения в имунната система на организма и на някои видове ракови болести.

Други важни центрове, ползващи се с голям престиж в изследването на стволовата клетка, са Reliance Life Centre в Мумбай (бившия Бомбай), Националният център за биологически науки в Бангалор и Националният център за изследване на клетките в Пуна, както и още някои други в страната. Според Нибедита Ленка, учен от екипа на Националния център за изследване на клетките, “стволовите клетки имат безграничен потенциал за облекчаване на човешките страдания”. Базираният в Хайдерабад Институт по очни болести “Л. В. Прасад” е между малкото медицински центрове в света, които успяват да се възползват от резултатите на проучванията на стволовата клетка. Лекарите тук взимат фрагмент странична тъкан от здравото око на пациента, отглеждат я на подходяща основа и я вкарват в болното око. Такова лечение с лимбална тъкан се прави само в няколко страни. Болницата на християнския медицински колеж във Велор има успешни опити за коригиране на сърдечни увреждания чрез лечение със стволова клетка.

Въпреки всичко това засега терапията със стволова клетка остава ограничена в рамките само на елитни медицински институции поради липсата на налични възможности за съхраняване на стволови клетки. Но сега и този въпрос започва да получава своето решение и в страната се появяват банки за съхранение на стволови клетки. Едно от важните съоръжения за това развитие ­ банка за съхраняване чрез замразяване на стволови клетки, взети от кръвта в пъпната връв на новородено дете ­ е разположено край град Ченай (бившия Мадрас). Asia Cryocell ­- компанията, която създаде тази банка, нарича своята мисия “доставяне на биологична осигуровка”.

Същественото в това лечение е, че стволовата клетка е способна да се развива във всяка от повече от 200-те вида клетки, които образуват човешкото тяло. Като такива използваните стволови клетки притежават потенциал да заменят всяка клетка на “злокачествена” или “зле функционираща” тъкан и да павират пътя за лечение на досега нелечими болести. Стволовите клетки растат в буквално всеки вид тъкан на човешкото тяло, когато се хранят правилно.

Изследователите се надяват, че новите линии стволови клетки могат да заменят старите и износени клетки в човешкото тяло, удължавайки продължителността на живота им и служейки като чудотворно лекарство против дегенеративни заболявания. Явно е, че извлечената от пъпната връв кръв е идеално място за стволовата клетка и се счита за по-добра от каквато и да е друга, използвана досега при трансплантация у хора, страдащи от левкемия и други имунни заболявания.

Според сп. “Бизнес уийк” Индия, наред с други страни в азиатския регион, се състезава за водещо място в тази обещаваща сфера. Списанието изтъква факта, че ограничението във финансирането на изследванията в САЩ на ембрионални стволови клетки е една от причините азиатските страни да влязат в надпреварата. “Австралия, Китай, Индия, Япония и Южна Корея ­ всички те виждат изследването на стволовата клетка като път към първенство в биотехнологиите”, пише “Бизнес уийк”.

Новооснованата в Бангалор “Cryostem Karnataka Pvt. Ltd.” е едновременно банка за стволови клетки от кръв в пъпната връв, както и изследователски център. Директорът д-р С. Г. А. Рао направи изявление, че институцията планира въвеждане на терапия за трансплантации на базата на стволови клетки и свързана с това изследователска дейност както в тази, така и в други области на регенеративната медицина.

Без съмнение терапевтичният потенциал на стволовата клетка от кръвта на пъпната връв на новородено е едно от най-големите открития за човечеството.