slovo_ikon_dingliana

Индийската икономика и възможностите

за икономическо и търговско сътрудничество

 между Индия и България

Слово на Н.П. Лал Динглиана, посланик на Република Индия в България

 Начало | English | Архив

 

Словото на посланика на Република Индия в България

е изнесено по време на презентация на индийската икономика и на възможностите

за икономическо и търговско сътрудничество между Индия и България,

09.03.2007 г.

Текста обнародваме с минимални съкращения.

 

За мен е огромна чест, че от името на посолството на Република Индия имам възможност да се обърна към тази внушителна аудитория и да приветствам всички вас на „Представяне на индийската икономика и възможностите за икономическо и търговско сътрудничество между Индия и България”. Първо бих желал да изразя искрената си благодарност и признателност към БТПП за сътрудничеството, което БТПП предложи на посолството на Република Индия във връзка с организирането на това събитие и предоставяне на зала и оборудване. Дълбоко признателни сме и на Министерството на икономиката и енергетиката за помощта, която ни оказа. Бих искал да благодаря на всички вас за това, че отделихте от ценното си време, за да участвате в това събитие, което, надявам се, ще допринесе за разширяване на взаимноизгодното сътрудничество и за подобряване на отношенията във всички области между Индия и България.

 

България и Индия са поддържали исторически близки и приятелски отношения дори преди установяването на дипломатически отношения между двете държави през 1954 г. През годините сме се радвали на отлично сътрудничество в множество области като земеделие, наука и технологии (НТ), отбрана и култура. Понастоящем се реализират 37 индийско-български съвместни изследователски проекти в областта на НТ, сътрудничим си също така в областта на слънчевата енергия и космическите технологии. Редовно се разменят визити между учени и изследователи по силата на двустранни спогодби. Все повече българи получават стипендията за индийско техническо и икономическо сътрудничество (ІТЕС) и други стипендии. През 2006-2007 г. 19 българи са изучавали различни курсове в Индия. С радост отбелязваме, че все повече българи посещават Индия с бизнес и туристическа цел. През 2006 г. отбелязахме 55 % увеличение в броя на визите, издадени от нашето посолство – общо 1354 (някои индийски посолства в други държави също са издали визи на български граждани). Въпреки това има още какво да се желае в сферата на икономическите и търговските отношения, тъй като сътрудничеството ни в тези области е много под потенциала на двете приятелски държави. Въпреки слабото си увеличение през 2006 г., двустранната търговия между Индия и България възлизаше едва на 75,28 млн. долара. За сравнение, двустранната търговия между Индия и Румъния възлиза приблизително на 600 млн. долара, а индийските инвестиции в страната са приблизително 1,7 млрд. долара. Може би причина за това е отдалечеността на Индия и България и липсата на директни полети или директни транспортни услуги между двете страни. При наличието на добра воля между двете държави няма причина да не успеем да увеличим обема на двустранната търговия, двустранните инвестиции и икономическото си сътрудничество. Според мен липсата на информация относно потенциала на нашите две страни е основната причина за ограничения обем на двустранната търговия и икономическо сътрудничество. Следователно целта на днешното представяне е да се опита да запълни тази липса на информация, за да могат нашите приятели, които се занимават с търговия и индустрия, да могат да потърсят индийски партньори в областта на търговията, смесените дружества и инвестициите.

 

След малко ще представим подробна информация за индийската икономика, ще прожектираме също така кратък документален видеофилмнадявам се, че ще се насладите и на двете. Бих искал да спомена тук, че видеофилмът е заснет преди време, затова цифрите, които цитира, са малко остарели, докато цифрите, които ще представи д-р Адарш Свайка, са най-актуални. Например във видеофилма се казва, че абонатите на мобилни телефони в Индия са 56 млн., но поради един от най-бързите темпове на растеж, тази цифра вече е прехвърлила 140 млн. абонати.

 

Бих искал да засегна някои от най-важните моменти от развитието и икономическия растеж на Индия и се надявам тази информация да представлява интерес за нашите български приятели в опитите ни да разширим икономическите и търговските отношения между Индия и България.

 

Както сигурно знаете, след няколко десетилетия на бавен икономически растеж в Индия от порядъка на едва 3 %, през август 1991 г. Индия реши да предприеме икономически реформи. Реформите, които дадоха свобода на предприемчивостта и креативността на индийските граждани, успяха да се адаптират към една отворена система, при която международната конкуренция е навлязла на местния пазар. Понастоящем Индия е основен играч на международната сцена благодарение на мощта на своите икономически мускули. Според икономистите брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия се очаква да достигне 900 млрд. долара през фискалната 2006-2007 г. и се очаква да надвиши 1 трилион долара през следващата година. Само 9 икономики в света имат БВП, надвишаващ 1 трилион долара.

 

Индийската икономика се представя изключително успешно след началото на програмата от реформи. Силната вътрешна икономика се подкрепя от непрекъснато подобряващото се представяне на външния сектор. Икономиката демонстрира признаци на зрялост и степента на интегриране към света е много по-висока днес, отколкото когато и да било преди. През 2005-2006 г. ръстът на БВП на Индия беше 9 %, а планираният ръст на БВП за 2006-2007 г. е 9,2 %. Индустриалната продукция на Индия нараства с над 10 %, като ръстът на производството е над 11 %, а износът на стоки нараства с три пъти ръста на БВП на Индия при приблизително 25 % през последните 4 години.

 

Като голяма държава с над 1 милиард души население Индия е най-голямата демокрация в света и страна на единство в многообразието. С изключение на една част от обществото, която е изключително богата, Индия има приблизително 300 млн. души средна класа, които са заможни и в позиция да си позволят модерни удобства, което прави Индия един от най-големите потребителски пазари. Въпреки това в Индия все още е налице една голяма част по-бедни граждани, за които трябва да се направи още много, за да се превърнат те в част от потока на икономическия растеж и в негови основни бенефициенти. За щастие, многобройното население на Индия, което по-рано се считаше за проблем, се оказва добър актив с 540 млн. млади хора в Индия, които са способни да допринесат за развитието на икономиката. Освен това, 25 млн. души с индийски произход живеят в различни части на света. Задачата ни е твърде амбициозна, но и постижима с непрекъснато увеличаващия се резерв в чуждестранна валута (приблизително 170 млрд. долара), увеличаващи се вътрешни инвестиции с непрекъснат растеж на инвеститорската увереност, световен успех на индийския управленски и предприемачески талант.

 

За да се поддържа растежът на Индия, е необходимо да се разширят икономическите и търговските отношения с другите държави в редица области. Трябва да подобрим инфраструктурата си, пътната мрежа, железопътните линии, летищата, пристанищата и технологиите. Правителството на Индия ще похарчи 320 млрд. долара за подобряване само на инфраструктурния сектор. Освен това като голяма държава с дълга сухопътна и морска граница Индия трябва да поддържа многобройни отбранителни сили, едни от най-многобройните в света, за да гарантира своята сигурност. По време на наскоро провелото се в гр. Бангалор авиационно изложение беше заявено, че Индия ще трябва да осъвремени отбранителните си сили, като направи за това сериозни разходи.  Само за военновъздушните сили на Индия ще бъдат закупени 126 изтребители последна дума на техниката. Няколко държави: САЩ, Русия, Франция, Швеция и др., направиха демонстрации на своите изтребители F-16, F-18, MIG 35 и др. по време на изложението. Следователно в областта на отбраната също има широко поле за сътрудничество.

 

Множество развити държави демонстрират интерес в инвестирането в индийски инженери и учени чрез изграждането на нови Центрове за научни изследвания и разработки в Индия. Чуждестранни институционални инвеститори считат инвестирането в Индия за привлекателно, тъй като възвръщаемостта е висока и гарантирана. Както е известно, нашият ІСТ сектор (информационни и телекомуникационни технологии) функционира изключително успешно и реализира над 24 млрд. долара износ.  Фармацевтичната индустрия на Индия заема ІV място в света и изнася продукция за приблизително 4 млрд. долара. Автомобилната индустрия на Индия, която реализира приблизително 44 млрд. долара, отбелязва ръст от 17 % годишно (само в гр. Ню Делхи ежедневно се регистрират близо 700 нови автомобили, а 42 нови модели автомобили са въведени в Индия през 2007 г.). С нарастващата глобализация и повишения капацитет на индийските компании нараства броят и на търговските сливания и придобивания. През 2005 г. те са били на стойност 25 млрд. долара, а през 2006 г. – 50 млрд.долара. Очаква се през 2007 г. обемът им да достигне 100 млрд. долара. Само през първите шест седмици на 2007 г. в Индия са осъществени сделки, свързани с търговски сливания и придобивания, на стойност 40 млрд. долара, напр. индийската компания „Tata Steel” закупи англо-холандския стоманен концерн „Corus” (12,1 млрд. долара), „Hindalco” (компания, произвеждаща алуминий) изкупи акциите на „Novelis” (6 млрд. долара), „Suzlons” наддава за „RE Power” (1,3 млрд. долара), а „Vodafone” изкупи в Индия мажоритарно участие в „Hutchinson–Essar” (11,7 млрд. долара).

 

Индия редовно посреща високопоставени гости от различни държави – президенти, министър-председатели и др., които се придружават от големи бизнес делегации, тъй като се интересуват от разширяване на бизнес сътрудничеството си с Индия. Един пример е скорошното посещение в Индия на италианския премиер Романо Проди, който беше придружаван от 400-членна бизнес делегация, представляваща 300 италиански компании. Обемът на двустранната търговия между Индия и Италия е вече 5,07 млрд. долара, но въпреки това г-н Проди заяви, че „В днешно време Европа е вътрешен пазар, а ние трябва да излезем на световната сцена” и нарече Индия част от глобалната стратегия на Италия за разширяване на пазарите й.

 

Европейският съюз като блок е най-големият търговски партньор на Индия. Всъщност регионалните и двустранните търговски споразумения допълват и дооформят облика на многостранната търговия. Надяваме се двустранната търговия и икономическите отношения между Индия и България да се задълбочат и развият още повече с присъединяването на България към ЕС. Преди да дойда в България, имах възможност да се срещна с ръководството на Федерацията на индийската търговско-промишлена палата (ФИТПП) и Конфедерацията на индийската промишленост, както и с ръководни служители от Министерството на търговията и промишлеността. Индийската страна демонстрира жив интерес в проучване на възможните пътища за разширяване на икономическите и бизнес отношенията с България. Има множество области, в които Индия и България биха могли да увеличат своята двустранна търговия и икономическо сътрудничество, но аз бих желал да спомена някои конкретни сектори, в които индийският бизнес и промишленост са заявили интерес за сътрудничество и смесени дружества с България.

 

Първата област е секторът на алкохолните напитки и вината. Културата на консумиране на вино е сравнително нова в Индия, винопроизводството за масово потребление е в начална фаза и понастоящем с малък обем. Многобройната средна класа в Индия вече може да си позволи да си купува вино и да пие по време на социални събирания, затова търсенето на вино в Индия е по-голямо. Според информацията, с която разполагам, миналата година в Индия са били внесени приблизително 3,2 млн. бутилки вино, повечето от които са били внесени от Франция, Италия и Южна Африка. Убеден съм, че България също би могла да бъде източник на вносно вино за Индия. Индийски винопроизводителни компании са установили партньорски отношения и смесени дружества с четири чуждестранни компании. ФИТПП, която е запозната с установените позиции на българския винопроизводителен сектор и с разнообразието от добри български вина, помоли посолството да проучи възможностите за откриване на български партньори в този сектор за бъдещо сътрудничество и смесени дружества. Правителството на Индия насърчава чуждестранните инвестиции, както и усъвършенстването на технологиите в областта на производството на алкохолни напитки и бира на немеласова основа, ако индийският партньор притежава законен промишлен лиценз по Закона за промишлеността от 1951 г.

 

Хранително-преработвателен сектор. Индия е вторият най-голям производител на плодове и зеленчуци в света, но само една малка част от продукцията се преработва. Правителството на Индия отдаде висок приоритет на хранително-преработвателната промишленост, за да насърчи комерсиализацията и увеличаването стойността на земеделската продукция с цел минимизиране на загубите преди и след прибирането на реколтата, създаване на работни места и увеличаване на износа. Правителството на Индия предприе няколко политически инициативи в този сектор. Лицензирането беше отменено и понастоящем се разрешава 100 % участие на чуждестранен капитал. Известно е, че България има богат опит и добре развита технология в областта на преработването на храни и посолството беше помолено да открие заинтересовани партньори в България. Считам, че хранително-преработвателният сектор в Индия, който генерира 70 млрд. долара, е област, в която България може да се включи за взаимна изгода.

 

Дами и господа, надявам се тази среща да постави едно ново начало на по-тесни икономически и търговски контакти между Индия и България. С подкрепата на БТПП и Министерството на икономиката и енергетиката посолството на Индия има желание и би било щастливо да предостави всякаква информация и съдействие на всички, които се интересуват от осъществяване на бизнес с Индия. Каниме ви да посетите уебсайта на посолството на Индия (http://www.indembsofia.org).

 

"Светилник ", 9, 2007 | Редакционна колегия | Клуб "Приятели на Индия" | Издателство "Фльорир"