divali_44_svetilnik_fliorir

Светлините на Дивали

и в София

Начало | English

Евгения Камова

По идея на тогавашния посланик на Р. Индия в България Н.П. Динкар Кхулар на 30 ноември 2005 г. Клуб “Приятели на Индия” организира тържество, за да запознае своите членове с индийския Ден на светлината. Макар и принадлежащ към индуистката традиция, Дивали се чества от индийците от всички религии ­ той е празник на целия народ, нещо като нашата Нова година. Счита се за начало на всичко добро, което човек може да пожелае за дома си, за работата и за семейството си.

В индуистката религия това е денят на богинята на благоденствието Лакшми и на бога на доброто начало Ганеша. На този ден роднини, близки приятели и познати се посещават, за да изкажат добрите си пожелания, и носят със себе си сладкиши и пълни кошници с плодове, за да има в дома на приятелите изобилие през цялата година.

Една от най-живописните гледки през годината по улиците на Делхи и въобще в страната са пазарите в дните преди и около Дивали. Те са отрупани с наредени по специално издигнати стъпаловидни конструкции кутии (отворени, за да се види красотата на стоката), пълни с индийски сладкиши и захаросани плодове, а до тях на земята са разположени множество кошници с разнообразни плодове, увити в целофан и завързани с панделки; на други дървени скелета са подредени керамични цветни фигури на Лакшми и Ганеша, които хората купуват за украса на дома си в празничния ден, както и много гирлянди от живи цветя, с които обкичват фигурите. Върху огромни брезентни платна на земята са изсипани купища глинени кандилца или свещички, които се нареждат по первазите на къщите, по покриви, балкони и прозорци и с които също се очертава подходът от улицата до входната врата на дома. Вечерта на Дивали всички те се запалват, за да покажат пътя на Лакшми да влезе във всеки дом и да донесе светлина и благоденствие. Към феерията от светлинки на тази вечер се прибавя и друг призив към богинята: фойерверки в различни цветове и форми като фонтани, въртящи се колела и какви ли още не приумици, които осветяват града и изпълват въздуха с гърмежи. Цялата нощ хората се веселят в сияние, каквото рядко може да се види другаде по света. От всички домове ехти весела глъч, огласяват ги многобройни гости. И цяла седмица около празника хората се разхождат в град, осветен от хилядите електрически лампички, обточили държавни и обществени сгради, очертаващи в тъмнината формите на дворци и крепости, на чудни старинни или модерни сгради. Дивали е денят, в който според традицията търговците отварят новите тефтери за годината. Много индийци вярват, че нощта на Дивали е специална за изпитване на късмета за предстоящата година, затова често се отдават на хазартни игри, а заможните, по наследен от махараджите обичай, залагат по цяла нощ и печелят или губят огромни суми.

Клуб “Приятели на Индия” организира своята скромна (на фона на тези традиции) вечер за Дивали в сградата на Съюза на архитектите в България. Пътеката до входната врата на къщата бе обточена със запалени свещички. Основни гости на вечерта бяха студенти и преподаватели от специалност “Индология” в Софийския университет, ученици от училище “Индира Ганди”, бяха поканени също и от гимназията за класически езици в София. От средите на клуба се включиха видни културни дейци, участвали през годините в неговите прояви. Специално присъствие имаха посланикът на Индия у нас и съпругата му, целият състав на индийското посолство в София, както и представители на индийския бизнес в България.

Програмата бе импровизирана: след поднесено от посланик Динкар Кхулар приветствие, както и от клубното ръководство, трупа за индийски танци с ръководител Визиана Джентили внесе много колорит и настроение със своето изпълнение. Коцето­-Калки, макар и набързо прибягал от вечерното си участие в театъра, ни посвири на кавал. Зарадва ни със своите жизнени боливудски танци и винаги отзивчивата на нашите празници Капка Кумар със своята нова трупа за индийски танци на момичета от София. Много настроение на вечерта донесоха голямата група ученици от училище “Индира Ганди” и студенти от специалност “Индология” на СУ “Св. Кл. Охридски”, особено момичетата в красиви индийски сарита, нагиздени по индийски със съдействието на г-жа Уша Шарма, съпруга на гост-лектора по хинди в Софийския университет доц. д-р Ананд Шарма. Те чудесно изпълниха ролята си на домакини на вечерта: украсиха входа със запалени свещички, посрещаха гостите, раздаваха номера за малката ни без-платна томбола, в която имаше късметче за всеки, макар и със скромна печалба. Голямата печалба бе авторска картина на известния наш график и художник на сп. “Светилник” Юлий Минчев, подарена от него за лотарията. Тя се падна на студентката в магистърската програма на специалност “Индология” в СУ Велизара Червенова.

Празненството премина в задушевна атмосфера и с много веселие. Участието в него на толкова много млади хора, които с интерес слушаха и наблюдаваха всичко и с желание проявиха съпричастност, го направи още по-вълнуващо.

Със сигурност Дивали тази година донесе светлина и за всички нас и ще помним това преживяване.