nost_na_muzeite

Студенти от специалност „Индология” на Софийския университет

участват в Нощта на музеите в София

Боряна Камова

 Начало | English | Архив

Група студенти индолози се подготвя за танцово изпълнение.

 Момичетата от танцова група "Дипавали" показват автентичен бхаратнатям.

Момичета от група "Дипавали". 

 

От няколко години у нас се провежда т.нар. Нощ на музеите – една европейска инициатива за стимулиране на интереса у широката публика към галериите и музеите, към техните колекции и безценни експонати, към работата им като значими културни институции и съществения принос, който имат за опазване и популяризиране на културното наследство. Всъщност това е един ден в годината, когато всички обществени музеи и галерии отварят вратите си за безплатно посещение, като приемат посетители чак до полунощ, а във вечерните часове организират и разнообразни прояви в музейните зали – концерти, рецитации, танцови и други представления, демонстрации, беседи, прожекции и какво ли още не.

Тази година Нощта на музеите у нас се проведе на 18 май и студентите от специалност „Индология” на Софийския университет имаха съществено участие в нея. Националната галерия за чуждестранно изкуство, в три от залите на която са разположени експонати от Индия, отправи покана към студентите индолози да се включат с някакво изпълнение. Нашият клуб „Приятели на Индия” от години е в тясно сътрудничество с галерията – в нейните зали нееднократно сме провеждали свои вечери и срещи, приемали сме най-високо ниво гости от Индия (вицепрезидента на Република Индия Кришан Кант при посещението му у нас през 2000 г., парламентарни делегации и др.), а и неколцина от работещите в галерията специалисти са членове на клуба, сред които особено активни през годините във връзките с Индия са били Саня Цанева и Искра Захариева – и така съвсем естествено клубът също се ангажира с проявата още от самото начало, като пое задължението да предаде поканата към индолозите и да помогне в организацията. Благодарение на инициативността на самите студенти обаче тяхното участие в Нощта на музеите в НГЧИ се превърна във впечатляващ спектакъл и остави траен спомен у посетителите, „подправен” и с аромати и вкусове от Индия, поднесени с очарованието на багрите и елегантността на традиционните индийски облекла. Тук е мястото да отправя нашата обща благодарност към д-р Сатякам, гост-лектор по хинди в специалността, към неговата съпруга г-жа Сийма и другите представители на индийското посолство, които откликнаха на молбата ни и не само предоставиха облекла на студентите, но и ги превърнаха в истински индийци, помагайки им да се облекат и гримират подходящо.   

В Нощта на музеите в НГЧИ участваха студенти от различни курсове на специалността. Тези от първи курс, които се включиха почти до един и бяха най-ентусиазираните участници, подготвиха брошура въз основа на събрани от тях материали, свързани с индийските експонати в галерията, и я раздаваха на посетителите. С помощта на клуба организираха и поднасяне на индийски чай – една тяхна идея, която явно много допадна на гостите на галерията. Група техни колеги от по-горните курсове представиха закачлив танц по мотиви от индийската митология, който видимо се хареса на публиката, и бяха помолени да го изпълнят неколкократно в рамките на вечерта. Към изявата на студентите индолози се присъединиха и представители на групата за класически индийски танци „Дипавали” (сред които и една възпитаничка на магистърската програма на специалност „Индология”) с демонстрация на един от най-популярните индийски класически танцови стилове – бхаратнатям.

„Индийското” присъствие в залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство в Нощта на музеите бе действително запомнящо се. А несъмнено участието на студентите индолози развълнува и обогати и самите тях.