novosti

Любопитни вести

Начало | English | Архив

Фестивал на хвърчилата

 

Над 70 ентусиасти от 17 страни взеха участие в ХVІІІ международен шампионат по пускане на хвърчила, проведен в индийския щат Гуджарат. Най малките от представилите се пред публиката и журито въздушни змейове бяха дълги само 3-4 см, а най-големите достигаха 16 м. Участниците се съревноваваха в умението да управляват хвърчила от тъкан, хартия и пластмаса с причудливи форми на орли и приказни чудовища. Фестивалът на хвърчилата привлече огромен брой зрители.

 

Мегаполис Делхи

 

Още 5 сателитни градове ще се присъединят към Делхи, с което индийската столица се превръща в един от най-големите мегаполиси в света. Според публикувания в началото на 2008 г. генерален план за развитието на съюзна територия Делхи до 2021 г. общата численост на градския конгломерат ще надвиши 23 млн. души. На 27 000 хектара зад пределите на днешните столични покрайнини се предвижда застрояването на нови жилищни квартали и промишлени зони. Индийските власти планират обезпечаването с нови жилища на 1,4 млн. семейства.

 

Мадона празнува Нова година в Индия

 

Американската звезда Мадона и съпругът й Гай Ричи посрещнаха новата 2008 г. в малкото раджастанско село Дечу в Северозападна Индия. Семейството на 49-годишната певица и неговите телохранители останаха в индийския щат Раджастан 5 дни, отбелязват в. „Хиндустан Таймс“ и агенция „Прес Тръст ъв Индия“.

 

Демографски проблем

 

При преброяването на населението в Индия през 2001 г. бе регистриран сериозен демографски проблем – на всеки 1000 момчета са се раждали по 927 момичета. През последните години този дисбаланс се задълбочи (днес например в щата Панджаб на 1000 новородени момчета се падат по 798 новородени момичета) и ако тенденцията се запази, през 2050 г. 28 млн. индийски мъже ще бъдат лишени от възможността да си намерят спътници в живота.

 

Маймуни крадат мобилни телефони

 

Поради намаляването на горските площи през последните години нарастват агресивните действия на примати срещу населени места в Индия. „Маймуните вършат много пакости – съобщи пред парламента на щата Асам депутатът Хирен Дас. – Те крадат мобилни телефони, пасти за зъби и пият кафе, измъкнато от хладилниците по домовете ни.“

 

Безплатни билети на „Air India“

 

Новата 2008 г. авиокомпания „Air India“ отбеляза с обявяването на изключително привлекателни награди за пасажерите. Според един от проектите „Touch 25“ пътниците, които прелетят от 1 януари до 31 март 2008 г. 25 пъти по някое от направленията между градовете Делхи, Мумбай, Ченай,  Колката, Хайдерабад и Бангалор, получават безплатен билет в бизнес класа за отиване и връщане от Делхи или Мумбай до Ню Йорк, Лондон или Шанхай.

 

Най-високият празничен сладкиш

 

Директорът на хотел „Uday Samudra Leisure Beach“ в индийския щат Керала Раджа Гопал Йер съобщи, че неговите хора са приготвили празничен сладкиш с височина 8,8 м. Над кулинарното произведение са се трудили екипите на 10 майстори сладкари в продължение на 3 седмици. Подадена е заявка за включване в книгата на рекордите Гинес. Сред съставките на кулинарния шедьовър са 200 кг бяло брашно, 120 кг захар, 69 кг плодове, 1500 яйца, 10 бутилки ром, 10 бутилки бренди и мн. др. 2,5-тонният сладкиш е разрязан на 22 000 порции, раздадени по случай новата 2008 г. на населението.

 

Яйца на динозаври

 

В щат Мадхя прадеш в централна Индия са намерени вкаменените останки на над 100 яйца на динозаври, съобщи агенция „Интерфакс“. След направената от палеонтолози експертиза е потвърдено, че става дума за яйцата на три вида тревопасни динозавъра, достигащи на дължина до 25 метра.

Водещи позиции в областта на мобилните комуникации

 

Индия е на трето място в света след САЩ и Китай по обем на телекомуникационните връзки. Средномесечно през 2007 г. ползвателите на мобилни телефони в Индия се увеличават с 6,3 милиона души, което е над 200 000 души на ден. По данни на „Comscore Networks” Индия е на осмо място в света по броя на интернет ползвателите с динамично нарастване от над 10 % годишно. Международната асоциация GSMA, обединяваща над 700 глобални мобилни оператори от петте континента, присъди на Индия голямата си годишна награда за постижения в областта на мобилните комуникации.

 

„Тойота” в Индия

 

До 2010 г. японската компания „Тойота” ще построи близо до Бангалор в Индия втори голям автомобилен завод. Инвестициите в новото предприятие ще са близо 400 милиона долара. При началния етап след откриването му заводът ще произвежда над 100 000 коли годишно.

 

Четири спътника за един ден

 

От космодрума в Шрихарикот, щат Андхра прадеш, бяха изстреляни едновременно 4 спътника, изведени в орбита с ракетата „Polar Satellite Launch Vehicle–C7”, разработена от индийски специалисти от Националната организация за изследване на космоса. По думите на ръководителя на индийската организация за космически изследвания У. Р. Рао в Индия вече са създадени необходимите условия за осъществяването на пилотирани космически полети.

 

„Аеро Индия 2007”

 

На авиобаза Елаханка близо до град Бангалор бе проведен шестият авиосалон „Аеро Индия 2007”. На площ от близо 40 000 кв. м бяха демонстрирани постиженията на водещи авиопроизводители в света, като своя авиопродукция представиха 270 чуждестранни и над 200 индийски компании. Това беше грандиозно авиационно-космическо шоу, отчетоха наблюдателите.

 

Ще бъде възстановен един от най-древните университети

 

След серия спътникови снимки ще бъдат определени границите за бъдещите разкопки по възстановяването на будисткия университет в Наланда, намирал се на около 90 км югоизточно от днешния град Патна в щата Бихар. От V в. до края на ХІІ в. в университета са подготвени над 10 000 учени и философи. Китайският монах Сюен Цан, посетил университета през VІІ в., е оставил детайлно изложение за знаменитото учебно заведение. Заемащ площ от над 16 кв. км, университетският комплекс е включвал много учебни сгради, 6 храма, 7 манастира и библиотека, в която са се съхранявали 9 милиона книги.

 

Станция за спътникови връзки в Антарктида

 

На индийската изследователска база Маитри в Антарктида започна изграждането на наземна станция за спътникови връзки. Със станцията ще бъдат подобрени връзките между континентална Индия и орбиталните спътници, намиращи се в полярна орбита.

 

Козметична операция на Тадж махал

 

Индийските власти търсят начин да върнат оригиналния бял цвят на знаменития архитектурен паметник Тадж махал. За да се премахнат наслоенията върху бялото лице на мавзолея от смога, парламентарната комисия по транспорта, туризма и културата е предложила очистването на Тадж махал с помощта на специална глина, отстраняваща замърсяванията по мрамора.

 

Трансазиатска железница

 

19 държави ще реализират грандиозен проект за трансазиатска железопътна линия с дължина от 14 000 км. Индия ще се включи в строителството на 11 460 км от южния участък на линията, свързващ Сингапур, Китай, Индия, Тайланд, Мианмар, Бангладеш, Пакистан, Иран и Турция. Глобалната цел на проекта в дългосрочен план е железопътната връзка между Европа, Азия и Африка.

 

Тадж махал е сред новите Седем чудеса на света

 

Беломраморният мавзолей Тадж махал в индийския щат Утар прадеш бе избран за едно от новите Седем чудеса на света заедно с Великата китайска стена, древния град Петра в Йордания, статуята на Христос Спасител в бразилския град Рио де Жанейро, града на инките Мачу Пикчу в Перу, пирамидата Чичен Ица в Мексико и Колизеума в Рим. Новите чудеса бяха избрани след гласуване на 100 млн. души от всичките краища на планетата. Пищната церемония по обявяването на резултатите, проведена в португалската столица Лисабон, бе предавана по телевизиите в 170 държави и бе гледана от 1,6 млрд. души.

 

„Microsoft” атакува Индия с евтини персонални компютри

От юли 2007 г. „

Microsoft” и нейните партньори започват да продават компютъра IQ чрез ИТ търговци, книжарници и други магазини в Бангалор и в Пуна. Планът предвижда до ноември евтиният компютър да е достъпен в цялата страна. От софтуерния гигант очакват компютрите да се продават за около 513 долара заедно с набор от програми, като с времето цената ще падне още. Очаква се, че компютрите ще обезпечат нужните в образователната сфера от детските градини до гимназиите в Индия. Персоналният компютър IQ се базира на разработен отAMD хардуер и ще се произвежда от „Zenith Computers”. Машините ще се предлагат с Windows Vista Basic, Works и Student 2007 на „Microsoft”, както и със софтуер от други компании, вкл. програми за подготвяне за изпити, за домашни упражнения и за изучаване на английски език. „Microsoft” съобщава и за пускането на тест версия на образователния онлайн канал MSN IQ Education Channel. Компанията има планове да продава пакети с Windows и Office за $3, но само за учебни програми, при които правителството поеме поне половината от цената на компютрите. Именно в резултат на тази инициатива се появяват компютрите IQ и свързаното с тях програмно осигуряване.

 

Щат в Индия преминава към „Linux”

В началото на 2007 г. властите в южноиндийския щат Тамил наду са взели решение да се прехвърлят от „

Microsoft” към „Linux”. Представители на държавната фирма ELCOT уточняват, че 99 % от сървърите и десктоп машините в различните институции и в училищата и университетите на Тамил наду ще преминат към „Linux”, защото операционната система Linux е с отворен код, разходите по нея са доста по-малки и може да бъде лесно модифицирана. На част от компютрите вече е инсталиран SuSE Linux, а сървърните конфигурации ще работят на Red Hat Enterprise Linux.

 

Индийците отварят домовете си за туристи

 

В началото на 2007 г. индийското министерство на туризма огласи, че въвежда нова туристическа програма, която според местните туроператори ще бъде особено атрактивна за чужденците. Основната идея на програма Bed&Breakfast е на пътешествениците да бъде предоставяно евтино жилище, което те да споделят с индийско семейство. Гостенинът ще участва активно в домашния живот, като поема своите отговорности в домакинството, и ще се включва във всички празници. Туристическото ведомство планира да създаде специална база данни на предлаганите къщи, за да могат туристите предварително да резервират онлайн дома, който им се е сторил най-интересен – бедна селска къща, имение тип чифлик или градско жилище. Местните жители подкрепят програмата и са готови да предоставят на чужденците по една или две стаи. Целта на проекта е туристите по-добре да опознаят живота, народните обичаи и традициите в страната. Те ще могат да получат по-добра представа и за националната индийска кухня.

 

„Nissan” разработва автомобил за индийския пазар

 

През юни 2007 г. „Nissan Motor” обяви, че компанията разработва за индийския пазар суперевтин автомобил на стойност 3000 долара. „Нисан” ще произвежда колата съвместно с френския си партньор „Renault” и с местна индийска компания.

Любимият на индийците чай и на таблетки

 

Индийски изобретатели съобщиха, че са регистрирали патент за таблетка с чай, която има същите качества и ефект като традиционната ободряваща напитка. Изследователски екип от щата Асам, смятан за сърцето на чайната индустрия в Индия, е убеден, че новият им революционен продукт ще завладее световните пазари. Хапчето може да се смуче като бонбон или да се поставя под езика, но също може и да се разтваря в чаша гореща вода като класическия чай.

 

Слон рушветчия

 

Индийски шофьори в източния щат Ориса се оплакали на властите от вредния навик на един слон, който лягал върху местно шосе и препречвал пътя на колите, докато пътуващите в тях не му дадат храна. Слонът не пропускал онези, които не му се подчинявали, и настоятелно „подканял” шофиращите да свалят стъклото или да отворят вратата на колата си. „Когато му отворят, той пъха хобота си и поема натуралния пътен данък!”, твърди шофьор, който два пъти се е натъквал на „рушветчията”. „Дано ви се намират в колата зеленчуци или банани, когато минавате по това шосе, защото иначе ще висите на пътя, докато не дойде някой, готов да плати...”, разказват срещали се със слона автомобилисти.

"Светилник ", 9, 2007 | Редакционна колегия | Клуб "Приятели на Индия" | Издателство "Фльорир"