nirmala

Изкуството на Нирмал

Рамчандар Пентакар

 Начало | English |Архив

 

 

Някога село Нирмал, което в превод означава "чист", било посетено от низама на близкия град при една от ловните му експедиции. Населението оказало на видния гост подобаващо на статута му тържествено посрещане. Хората посветили много часове на украсата на подиума, на който низамът трябвало да се настани. Част от украсата била изработена от изящно гравирано дърво, а напълнен с позлатени парички "банан" окачили да виси от тавана над креслото на госта. Много впечатляващо било, когато в момента на настаняването на низама в креслото "банановата" обвивка се разтворила и посипала госта със злато.

Силно впечатлен от жеста, низамът наградил богато автора на тази изненада - това бил майстор от общността сомакшатрия, която по традиция практикува традиционното за Нирмал гравиране на дърво.

Традицията на изкуството на Нирмал е жива и днес, както е жива и славата на изработваните от нирмалските майстори играчки, столове, паравани и шкафове. Украсявани от рисунки с разнообразни сюжети от действителността, с животински и растителни мотиви, тези произведения на изкусните майстори от кокетното селце разнасят славата им по цял свят, отнасяни в различни страни от многобройните посетители на щата Андхра прадеш.