nov_vid_ptitca

Нов вид птица, открит в Индия

Начало | English | Архив

 

През м. май 2006 г. индийският орнитолог Рамана Атрея открива нов вид птица, неизвестна досега на специалистите. С това видовете птици в страната стават 1226! При консултациите със световни специалисти става ясно, че видът е характерен само за Индия, което налага специални грижи за опазването му. След определянето на вида по приетата орнитоложка методология през м. септември 2006 г. бе дадена публичност на откритието.

 

Новият вид се числи към семейство, което е азиатска разновидност в рода Liocichla, затова му се дава научното име Liocichla Bugunorum. Птицата е оцветена в червено, черно и огнено оранжево, като цветовете се преливат в абсолютна хармония.

 

Историята на откритието е следната. През 1995 г. младият наблюдател на птици Раман Атрея случайно съзрял непозната птичка в щата Аруначал прадеш, където съпругата му подготвяла своята докторска дисертация. Чак след десет години той отново се натъкнал на подобно птиче. В началото на 2006 г. успял да запише чуруликането му на магнетофон и да запечата на филмова лента 14 екземпляра от вида. На 25 май 2006 г. с разрешение на местните власти изследователят уловил едно от птичетата. Направил пълен набор снимки, измерил тялото, крилете и пр., сдобил се с две по-леко закрепени перца - едно от опашката и друго от крилцето, след което пуснал птицата на свобода. И Liocichla Bugunorum става факт от реалността!  

                                 Превод от английски: Момчил Веселинов