andhrapradesh

Земя на несметни богатства, на раджи и низами

Представяме ви щата Андхра прадеш

  Начало | English | Архив | Карта

Когато посетите този прославен с богатото си културно наследство щат на Индия, в миналото седалище на царе и низами, за чието славно време свидетелстват старинни крепости, разкошни дворци и паметници на вярата, вие разбирате какво са имали предвид рекламните брошури с това: „Колкото повече гледате, толкова повече ви се иска да видите!”

Щатът Андхра прадеш заема по-голямата част от платото Декан, свидетел през хилядолетията на много цивилизации и на властта на множество династии: Маури, Сатавахани, Икшваки, Чалукии, Чоли, Какатии. По тези земи са управлявали виджаянагарските царе, кутуб-шахите, моголите, асаф-джахите и дори холандци, французи и англичани, всички оставили по някаква своя следа. Различните влияния са породили любопитен синтез на култури на фона на красивата природа. Топлотата и гостоприемството на хората му прибавят много към очарованието на щата Андхра прадеш.

Смесицата от история и модерност, дива природа, културни паметници, места за отдих, храмове, дворци с царствен разкош, творби на изкуството и на прочутите местни занаяти оставя незабравим спомен у посетителите.

 

В Индия мнозина владетели са строили дворци в чест на възлюбените си. През 1591 г. Мухамад Кули Кутуб шах построява за любимата си Бхагмати цял град – днешния Хайдарабад– и го нарича на нея. Този град и до днес носи белезите на царствеността като неразделна част от своя облик. В него има 14 великолепни дворци. Посещението си в един от тях – Чоумохала, уелският принц описва като пребиваване в света на приказките на „1001 нощ”. Впечатляваща гледка в Пурана хавели е дългият 73 м гардероб за одеждите на любимата на владетеля.

 

Всеки от дворците е забележителен със своите колекции от скъпоценности и предмети на изкуството, с фонтаните и парковете си. Най-ценните колекции – на получените от чужди страни дарове за местните владетели и на низамските изключително скъпи и обсипани с искрящи скъпоценни камъни златни бижута, се пазят в двореца-музей на Салар Джанг в Хайдарабад.

 

Величествените храмове в южноиндийски стил Тирупати, Тирумала, Виджявада и Хемавати са с висока архитектурна стойност. Някои датират от VІІІ-ІХ в. и привличат много специалисти и ценители с изящните си скулптури и багри. Много в щата Андхра прадеш са и будистките паметници и светите места, посещавани от поклонници.

 

Наследството на не една цивилизация оживява по тези места в произведенията на местните майстори, усъвършенствали се в различни области на занаятите: изкусна направа на бижута от злато и скъпоценни камъни, предмети, изработени с т.нар. бидри техника (инкрустиране на сребърна нишка в повърхност от черен метал),  изящно декорирани съдове,  рядко красивата дърворезба и рисунките, които красят паравани, скринове и други предмети за ежедневна употреба, дело на майсторите от Нирмала. През средновековието чужди владетели са посещавали тези места, за да купуват диаманти и перли, а Хайдарабад и днес е един от най-големите пазари на перли в света. Изящни копринени и памучни тъкани и още какво ли не ще намерите по живописните пазари из Андхра прадеш.

 

С изтънчен вкус моголските владетели и низамите са се отнасяли  векове наред и към храната.  И в тази област в Андхра прадеш е създадена традиция на редки по своя финес и вкус ястия.  Биряни – богатият на аромати пилаф с разнообразие от месо и видове къри, е големият специалитет на щата.

 

Между хребетите на Източните гхати и бреговете на Бенгалския залив има голямо разнообразие от флора и фауна. В Андхра прадеш се намират 20 резервата за диви животни и 4 национални парка. Недалеч от Тирупати край езерото Пуликат живеят фламинго, сиви пеликани, щъркели, речни рибарки, чапли и много други видове блатни птици. На 20 км – в Нелапати, съществува идеална среда за корморани, бял ибис и нощна чапла. В зоологическия парк „Неру”, разположен на 300 акра край Варангал, има голямо разнообразие от птици, животни и влечуги, а Етурнагарам – една истинска магия на джунглата – предлага възможност да се наблюдава дивото говедо гаур, което живее на стада, както и тигри, петнисти сърни, черногърби елени, пантери.

 

Андхра прадеш е известен с природното си разнообразие и природните си богатства. При пътуване из щата често удоволствие са срещите с очарователни долини, буйни реки и водопади. Щатът разполага с дълга брегова линия с излаз на океана, която се посещава от много почитатели на водните спортове – плувци, сърфисти, любители на водните ски. Пещерите Бора предлагат любопитно многообразие от сталактити и сталагмити. Измежду местностите, покоряващи с красотата си, са земите край водопадите Етхипотхала и Кайласанатха кона. За лятна почивка са идеални с приятната си прохлада възвишенията Хорсли, издигащи се на над 1200 м височина, покрити с тикови, евкалиптови и мангови гори.

 

А в долината Араку все още могат да се видят автентични племенни танци.

 

Всички тези и още много други разнообразни изненади и удоволствия предлага щатът Андхра прадеш на своите посетители. Но те не трябва да пропускат и една от най-големите атракции – столицата Хайдарабад. 

"Светилник ", 9, 2007 | Редакционна колегия | Клуб "Приятели на Индия" | Издателство "Фльорир"