madhya_pradesh_75_b_svetilnik_fliorir

Индийският щат

Мадхя прадеш

Начало | English | Архив | Карта

Ашвани Лохани

  "Svetilnik" * "Светилник"

Мадхя прадеш (което означава централен щат или регион), е назован така, понеже се намира в централната част на страната. Романтиците често го наричат “сърцето на Индия” също и заради намиращите се на негова територия неповторими образци на изкуството, културни и природни забележителности, религиозни и огромен брой исторически паметници. В миналото Мадхя прадеш е бил земя на редица индуистки княжества и храбри воини.

В голямата си част територията на щата се заема от плато, пресечено от планинските вериги Виндхя и Сатпура, от които извират реките Нармада, Тапти, Чамбал, Сон, Бетва, Маханади и Индравати.

“Девствен туристически рай” е може би най-доброто определение на щата Мадхя прадеш, все още недостатъчно разкрил се пред търсещите красотите на Индия туристи. Той притежава всичко, с което всеки пътешественик иска да засити жаждата си за екзотични преживявания. Безброй паметници, храмове с изящно изваяни скулптури, ступи, крепости и дворци напомнят за златната ера на махараджите и техните княжества, за изкусните строители, поети и музиканти, за светци и философи от различни вероизповедания. В тази земя е живял Тансен -­ един от легендарните музиканти на своя народ. Покрит в значителна степен с гори, Мадхя прадеш често предлага уникална, възхитителна гледка на диви животни в националните паркове Канха, Бандхавгарх и Шивпури, където посетителят може да наблюдава тигри, бизони, сърни и антилопи в естествената им среда. Земя на много племена и богати културни традиции и на разнообразни вярвания и обичаи, Мадхя прадеш е място, където можеш да се насладиш на многобройни живописни събори, празници и фестивали, които включват Рамнавами в Читракот, Дашера в Бастар, Шивратри и международно известния ежегоден танцов фестивал в Кхаджурахо.

Прочутите храмове в Кхаджурахо, които имат статут на световна ценност, са уникален индийски принос в наследството на човечеството. Те представят живота във всяка форма и настроение, свидетелствайки не само за голямото изкуство на ваятелите, но и за изключителния мащаб на визията на раджпутите от династията Чандела, по време на чието управление са построени в периода между 950 г. и 1050 г. От издигнатите 85 храма до днес са запазени 22 и са считани за едно от най-големите чудеса на света. До Кхаджурахо, който се намира на около 170 км от град Джханси, има добър въздушен, шосеен и жп транспорт.

Будисткият поклоннически център Санчи, разположен недалеч от гр. Бхопал ­ столицата на щата, е известен със своите ступи, манастири, храмове и колони, датиращи в диапазона от III в. пр. н.е. до XII в. от н.е. Най-известната -­ т.нар. Ступа 1 в Санчи, е издигната от Ашока ­ прочутия император от династията Мауря, докато е бил управител на местната провинция. Един намерен край тази ступа фрагмент от колона съдържа известния едикт на Ашока, в който той предупреждава за възможно разцепление сред будистката общност. Непълноценно би било пилигримството на всеки будистки поклонник, ако не види тези обекти на световното културно наследство -­ ступите в Санчи.

На 46 км южно от столицата Бхопал ­- в района на веригата Виндхя, се намира друг обект от листата на световното наследство ­ Бхимбетка. На това място са открити над 600 скални заслона от неолита. Тук са намерени и рисунки на сцени от живота на обитателите на тези пещери от праисторическо време. Рисунките, обикновено в червено и бяло, изобразяват ловни сцени, танцуващи хора, борби между животни, събиране на мед и други сцени от ежедневния живот. Те съдържат често също и религиозни и ритуални символи. Обявени от ЮНЕСКО през 2003 г. за част от световното културно наследство, тези пещери са едно от най-атрактивните места за туристи в щата Мадхя прадеш.

Щатът се гордее и със своя архитектурен рай Пачмархи ­- живописен планински курорт сред възвишенията на планината Сатпура, разположен на около 200 км от Бхопал. Приятен климат, горички от саморасъл бамбук, горски поляни и гъсти вековни гори предлагат приятни разходки. Долината, прорязана от дълбоки проломи между изваяни от води и ветрове в красиви форми скали от червен пясъчник, придава допълнителен чар на пейзажа. Районът на Пачмархи предоставя редки възможности за наблюдаване на хищници и птици в естествената им среда. И тук скалите на възвишенията Махадев са изключително богати на рисунки предимно от периода между 500 г. и 1000 г., но има и датиращи отпреди над 10 000 години шедьоври.

Истинската атракция за любителите на дивата природа са националните паркове Бандхавгарх и Канха. Крепостта на Бандхавгарх датира отпреди 2000 години и е била владяна от редица династии. Паркът, разположен на около 800 м над морското равнище, обхваща най-предпочитаните от местните владетели в миналото ловни терени. Намира се на около пет часа път с кола от Кхаджурахо. Другият национален парк ­- Канха, е също в планинския район на веригата Сатпура. В него могат да се наблюдават тигри и голямо разнообразие от сърни, черногърби антилопи, леопарди и хиени.

Самата столица на щата ­- гр. Бхопал, е конгломерат от уникална култура, историческо наследство и модерна визия. Основан е през ХI в. от владетеля Бходжпал, но е превърнат в значимо средище от прославения афгански воин Дост Мухамад между 1708 г. и 1740 г. Уникална атракция в този красив град са двете езера, около които е построен и откъдето идва другото му име -­ Град на езерата. В него са издигнати множество красиви джамии, дворци и крепости.

Сред експонатите в Музея на човека в Бхопал са представени облекла и обичаи на хора от 32 различни племена в щата.

Славата на Манду, отстоящ на стотина километра от град Индор, го свързва с историята за голямата любов на поета принц Баз Бахадур и неговата любима съпруга Рупмати. Крепостта на Манду е била престолен град на владетелите Парамара, а през ХIII в. е завладяна от султаните на Малва и те издигат там изящни палати, оградени с разкошни градини и водни канали, както и изключителни джамии и гробници.

През моголско време Манду се прославя с развлеченията, които предлага, и с екстравагантните празненства, за които се разказва в легенди и песни, останали за поколенията.

Освен всичко това пътуващите до Мадхя прадеш са привличани и от очарованията и богатото историческо наследство на Гвалиор и Уджаин, и от поредица религиозни светилища като градовете Амаркантак при изворите на река Нармада и Махешвар по течението є, и свещения за индуистите остров Омкарешвар с формата на свещения им символ “ОМ”.

Примамливите за туристи забележителности на щата Мадхя прадеш нямат край... 

Превод от английски

Момчил Веселинов

Кулата на храм Кандария Махадев в Кхаджурахо, строен от династията Чандела от 1025 г. до 1050 г., е висока 34 метра.

Скални рисунки в пещерата Бхимбетка в района на Пачмархи, скалните възвишения Махадев, датиращи отпреди над 10 000 години.

Храмът Вамана в Кхаджурахо, строен през ХI в.

Величествените водопади Бхедагхат.

Голямата ступа в Санчи, строена през III в. пр. н.е., е най-святото място за поклонение на будистите.

Деца от Мадхя прадеш.

Крепостта Гвалиор.

Дете от щата Мадхя прадеш удря камбанка пред пътно светилище, за да привлече вниманието на боговете.

Мраморните скали по бреговете на река Нармада.