rangoli_105_b_svetilnik_fliorir

РАНГОЛИ -­ ЕДНА НЕТРАЙНА ХУДОЖЕСТВЕНА ФОРМА,

ПРЕВЪРНАТА В ДЪЛГОТРАЙНО ИЗКУСТВО

Динкар Шукла

 

Обичайна гледка пред входната врата на почти всяка къща в Махаращра и Мадхя прадеш в Индия е цветна рисунка, т.нар. ранголи ­ картина или плетеница от геометрични фигури, направена от бои на прах. Традиционното ранголи се изработва от стрити минерали с различен цвят. Това е първото нещо, което стопанката прави рано сутрин, за да украси дома си, особено по време на празници. Тази украса наподобява разстлан пред входната врата за “добре дошъл” на всеки гост цветен килим. С него се приканва и богинята Лакшми да посети дома и да донесе благоденствие в него.

Това популярно народно изкуство с времето преминава в ателиетата на художници и те творят със същите средства изящни картини. През последните три десетилетия запален последовател на рисуване с техниката на ранголи е д-р Равиндра Бхагват от близкия до столицата Бхопал на щата Мадхя прадеш град Харда. Той така усъвършенства своето умение да прави ранголи-картини, че те почти не могат да се различат от нарисуваните с бои или от фотографии. Отдаването си на това изкуство д-р Бхагват, който е медик по образование и практикуващ лекар, нарича “любов от пръв поглед”, защото силно се привързва към него, след като попада на изложба с ранголи-картини в Бомбай. Оттогава сътворява с тази народна техника множество портрети, пейзажи, натюрморти, като обикновено ги рисува върху дъното на дървени табли. Организира самостоятелни изложби с тях.

На една от тези изложби посетителка бива толкова пленена от рисунките, че вдигнала една от таблите, за да я види по-отблизо, и рисунката мигом се разпаднала, защото разноцветният прах се разпилял по пода. Авторът естествено бил много натъжен от нетрайността на своето творчество и сериозно се замислил какво да направи, за да го съхрани. Приятели го научили да смесва стритите минерали с епоксиден полиестерен прах и да рисува върху метална вместо дървена подложка. Когато картината е готова, подложката се нагрява, след което върху рисунката се образува плътен филм, който я фиксира. С тази обновена техника д-р Бхагват успява да постигне трайни художествени творби с ефект на нарисувани картини или на фотографии, които могат спокойно да бъдат окачвани на стена. За постигнатия ефект говорят поместените тук две ранголи-картини на д-р Равиндра Бхагвад.