stanishev

Държавно посещение на българския премиер Сергей Станишев в Индия

Начало | English | Архив

 

От 10 до 15 септември 2007 г. българска делегация, водена от министър-председателя на България Сергей Станишев, бе на държавно посещение в Индия. Това бе първото официално посещение на български премиер в Индия от 1974 г. насам. Визитата на Сергей Станишев бе по покана на министър-председателя на Индия д-р Манмохан Сингх. Церемонията по официалното посрещане на премиера Сергей Станишев и на водената от него делегация се състоя в президентския дворец "Ращрапати Бхаван". Премиерът Сергей Станишев разговаря с президента на Индия Пратибха Патил, с министър-председателя Манмохан Сингх, с вицепрезидента Хамид Ансари, с външния министър Пранаб Мукерджи и с водещи индийски политици.

В рамките на срещата си с индийския президент Пратибха Патил министър-председателят Сергей Станишев оцени високо конструктивната роля на Индия за укрепването на мира, сигурността и стабилността в регионален и в глобален план, както и утвърждаването на страната като израстваща световна сила. Премиерът изрази готовността на България да работи с Индия за изграждане на всеобхватно двустранно партньорство чрез активен политически диалог, успешно реализиране на съвместни проекти в перспективни области на икономиката, науката и технологиите, а също и чрез засилени контакти в културата и образованието и тясно сътрудничество в международен план.

Премиерът Сергей Станишев и президентът Пратибха Патил изразиха задоволство от нивото на двустранните политически взръки, в т.ч. и на парламентарно ниво. Общо бе мнението, че има потенциал за задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество в областта на науката и технологиите и в частност в сферата на космическите изследвания. По време на разговора бе подчертано и голямото значение на връзките в областта на образованието и културата.

Сергей Станишев поздрави Пратибха Патил със скорошното й избиране на високия пост и предаде покана от името на президента Георги Първанов да посети България.

Деловата програма на министър-председателя Сергей Станишев продължи с разговор с вицепрезидента и председател на Горната камара на парламента на Индия Хамид Ансари и с външния министър на страната Пранаб Мукерджи.

Пред Хамид Ансари премиерът Сергей Станишев оцени високо ролята на вицепрезидентската институция на Индия за укрепване на приятелството и сътрудничеството между нашите две страни. Участниците в срещата споделиха увереността си, че добрите политически контакти ще бъдат поддържани и от групите за приятелство в парламентите на България и Индия. Обсъдени бяха и широките възможности за сътрудничество в търговско-икономическата област.

Контактите и сътрудничеството между министерствата на външните работи на България и Индия имат ключово значение за развитието на всички аспекти на българо-индийското партньорство, бе общата констатация на премиера Сергей Станишев и на индийския външен министър Пранаб Мукерджи. България подкрепя реформата на ООН и кандидатурата на Индия за постоянно членство в разширения Съвет за сигурност, увери премиерът. Той допълни, че в рамките на Световната организация двете страни следват сходни линии на поведение. Изразена бе увереност, че споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия ще даде допълнителен стимул на традиционното приятелство между България и Индия. Външният министър на Индия сподели интереса на своята страна към разширяване на сътрудничеството във военната сфера, което предстои да бъде обсъдено и на експертно ниво от двете страни. Премиерът Сергей Станишев оцени високо и споразумението между Индия и САЩ в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели. Общо бе становището, че двете страни могат да си сътрудничат ползотворно в ядрената сфера. От българска страна ще бъдат проучени възможните пътища за партньорство в тази област, увери премиерът. Той допълни, че България разполага с добри традиции и с много добри експерти, които могат да допринесат за развитието на този потенциал. Министър Мукерджи отбеляза отличните икономически показатели на България през последните години, които според него са свидетелство за богатия интелектуален потенциал на нацията.

Взаимната подкрепа в рамките на ООН, възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и връзките в областта на културата, науката и образованието, както и солидарността в борбата с международния тероризъм бяха сред основните акценти в разговорите на министър-председателя Сергей Станишев със спикера на Долната камара на индийския парламент Сомнатх Чатърджи.

В присъствието на индийския министър-председател Манмохан Сингх премиерът Сергей Станишев положи венец на мястото на кремацията на Махатма Ганди. Той се срещна с министър-председателя Манмохан Сингх и с представители на Дружеството за индийско-българско приятелство. Проведени бяха пленарни разговори между двете официални делегации. В присъствието на правителствените ръководители на България и Индия бяха подписани редица двустранни документи.

На проведения в Делхи българско-индийски бизнес форум Сергей Станишев покани фирмите от Индия да инвестират в България. По думите на премиера по този начин на практика индийският бизнес стъпва на европейския пазар. Премиерът каза, че за добрите отношения между българския и индийския бизнес най-важното е доверието, както и информацията за развитието на двете държави да достига до бизнесмените.

"България е стабилна и предвидима страна, с данъчна система, която е атрактивна за бизнеса, корпоративният данък в България е един от най-ниските в Европейския съюз – 10 %", отбеляза Сергей Станишев и подчерта, че от 2008 г. в България се въвежда 10-процентен плосък данък. Според Станишев има много сфери с възможности за разширяване на икономическите отношения – хранително-вкусовата промишленост, земеделието, енергетиката.

Премиерът Станишев подчерта, че България проявява интерес към развитието на двустранните контакти в сферата на възобновяемите енергийни източници. Той припомни, че като член на Европейския съюз България до 2020 г. трябва да произвежда 20 на сто от енергията си от възобновяеми източници. "Вярвам, че българският бизнес ще намери добри партньори тук", каза Станишев.

В рамките на дискусията индийски газови компании проявиха интерес да инвестират в изграждането на газопровода "Набуко". Министър-председателят Станишев приветства участието на различни компании в проекта. Той заяви, че развитието на подобни проекти зависи от това колко инвестиции са привлечени.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който бе член на българската делегация, отбеляза, че един от най-важните резултати от посещението на българската делегация е актуализацията на нормативната база за сътрудничество между България и Индия в търговско-икономическата сфера. Във форума участваха 46 представители на българския бизнес в областта на хранително-вкусовата промишленост, информационните технологии, машиностроенето и др.

Правителството и институциите ще бъдат достатъчно гъвкави,  за да бъдат облекчени условията за инвестиции в България, заяви министър-председателят Сергей Станишев на среща с ръководството на аутсорсинг компанията "Съдърленд Глобал сървис" в индийския град Ченай, столица на щата Тамил Наду. Ние искаме да привлечем повече инвестиции, особено в производствения сектор и най-вече в областта на информационните технологии и ще създадем благоприятна атмосфера за тяхното разширяване, допълни той. В присъствието на министрите Миглена Тачева, Емилия Масларова и Петър Димитров премиерът отбеляза пред домакините големия интерес към България, проявен от страна на водещи световни фирми в сектора на информационните технологии.

Министър-председателят и предвожданата от него делегация посетиха регионалния офис на компанията, която заяви намерението си да изгради колцентър в София за клиентите си в Европа, както и за обучение на българските специалисти. У нас има много добри университети, но младите хора, които се обучават в тях, трябва да останат в страната си, каза премиерът. Той отбеляза гъвкавостта на България в европейския икономически контекст, както и високия процент на преките ни чуждестранни инвестиции. Важно е да стъпите в Европейския съюз, защото единният европейски пазар е по-голям от този например в Съединените щати, обърна се той към домакините си от "Съдърленд Глобал сървис". От своя страна те призоваха за облекчаване на визовите режими за представителите на бизнеса. Българската делегация бе запозната с бизнес практиките на компанията, инвестиционната политика, дейността и финансовите й резултати през последната година. Компанията има 18 свои центъра с над 17 500 специалисти в Индия, САЩ, Канада, Мексико и Филипините. 12 000 са специалистите на фирмата само в Индия, разпределени в 8 центъра.  В България "Съдърленд Глобал сървис" предвижда и изграждането на центрове за обучение на свои специалисти. Компанията ще инвестира в обучението на млади хора и ще работи са тяхната

реализация в България. Вече са провеждани разговори с ръководството на Софийския университет, заяви пред премиера Сергей Станишев директорът на компания К. С. Кумар.

Министър-председателят Сергей Станишев разговаря и с ръководството на индийската компания "Инфосист текнолоджи". Срещата се състоя в Бангалор.  Изпълнителният директор на агенцията за чуждестранни  инвестиции Стоян Сталев представи икономическите и  финансовите  условия в България. Директорът на компанията Шринад Батани от своя страна представи структурата, дейността и целите  на  дружеството. "Инфосист текнолоджи" има офиси в 14 европейски държави, които формират 26 на сто от приходите на компанията. Тя е водеща  в сектора на информационните технологии, иновациите и консултантските услуги.    

Министър-председателят Сергей Станишев отправи покана до Батани  за визита в България, на която да бъдат набелязани сферите на сътрудничество между "Инфосист текнолоджи" и български фирми. Над 76 000 са специалистите, работещи за "Инфосист" по света. През 2006 г. компанията е обявена за втората  най-голяма индийска компания в класацията на авторитетния индийски вестник

"Икономист таймс". През 2006 г. оборотът от софтуер на индийските IT компании е 17 млрд. долара, като очакванията са до 2010 г. тази цифра  да нарасне на 60 млрд. долара. 

Министър-председателят и водената от него делегация посетиха Агра и разгледаха мавзолея Тадж Махал. Българската делегация посети и индийската агенция за космически изследвания в Бангалор.

В рамките на деловата програма на посещението бяха подписани три договора в областта на правното сътрудничество – договорите са за правна помощ по наказателни дела между Република България и Република Индия, за трансфер на осъдени лица и за правна помощ по граждански и търговски дела.

Членството на България в Европейския съюз придава стратегически измерения на българско-индийското партньорство в контекста на стратегическото партньорство между Европейския съюз и Индия. България, като член на ЕС, е верен приятел и партньор на Индия. Това подчерта министър-председателят Сергей Станишев в разговора си с индийския премиер Манмохан Сингх. През втория ден от официалната си визита в Индия българският премиер разговаря с индийския си колега на четири очи, след което се състояха пленарните разговори между двете делегации. Премиерите Станишев и Сингх дадоха висока оценка на двустранните отношения, които според тях се развиват в дух на традиционно приятелство, взаимноизгодно сътрудничество и партньорство на основата на споделени демократични ценности. По-нататъшното укрепване, активизиране и разширяване на отношенията с приятелска Индия е сред външнополитическите приоритети на България, заяви премиерът Станишев. В присъствието на двамата министър-председатели бяха подписани редица двустранни документи. Сред тях са споразумение за икономическо сътрудничество, договор за правна помощ по наказателни дела и за трансфер на осъдени лица, както и протокол за насърчаване на сътрудничеството в областта на трудовите отношения, заетостта и социалното осигуряване. България и Индия имат близки позиции по редица актуални международни въпроси и могат да си оказват подкрепа в ООН и в други международни организации, стана ясно още по време на пленарните разговори. Министър-председателят Станишев потвърди и принципната подкрепа на българската страна за кандидатурата на Индия за постоянно членство в разширения състав на Съвета за сигурност на ООН. Сферите, в които могат да се развиват отношенията между България и Индия, очертани по време на пленарните разговори, са търговско-икономическата област, отбраната, науката и технологиите, вкл. в областта на космическите изследвания, а също и информационните и комуникационните технологии, образованието и културата, енергетиката и туризма. Премиерите Сергей Станишев и Манмохан Сингх откроиха като приоритет засилването на икономическите контакти, тъй като те изостават от високото ниво на двустранните политически отношения. Подписаното споразумение за икономическо сътрудничество и меморандумът за сътрудничество между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и индийската Национална корпорация за малките предприятия са добра основа за задълбочаване на връзките в търговско-икономическата област, отбеляза премиерът Станишев. По неговите думи от ключово значение за това са и директните контакти между представителите на бизнеса. Българският премиер изрази задоволство от засиления интерес на водещи индийски компании за инвестиции у нас. Страната ни, която вече е член на ЕС, предлага на чуждестранните инвеститори стабилна икономическа среда и редица облекчения, добави премиерът пред своите домакини. Като важна област и за двете страни бе откроена борбата срещу международния тероризъм. Премиерът Сергей Станишев заяви готовността на България за изграждане на институционална рамка на двустранното сътрудничество в тази област и изрази солидарност с Индия по проблемите на тероризма. България има интерес от изграждането на електроцентрала със слънчева енергия с мощност 300 kW, потвърди премиерът. Пилотният проект е на стойност 1,8 млн. евро и се осъществява със съдействието на Индия. Този проект може да стане основа за по-нататъшно сътрудничество между нашите две страни в областта на използването на алтернативни енергийни източници, отбеляза Станишев. Сред темите по време на разговорите бе и използването на ядрената енергия за мирни цели. От българска страна бе заявено желание за продължаване и разширяване на сътрудничеството във военната област, което има 40-годишна история. Премиерът Станишев изрази готовността на нашата страна да прилага нови форми на сътрудничество, в т.ч. трансфер на технологии и ноу-хау, съвместни научни разработки, едновременно с разширяване на търговията със специална продукция. Като особено перспективен компонент на двустранните отношения бе посочено научно-технологичното сътрудничество между България и Индия. Основен акцент бе поставен в областта на космическите изследвания, които, по думите на премиера Сергей Станишев, са важен аспект на научните връзки с огромно практическо приложение. Министър-председателят изрази задоволство от участието на България с уред за измерване на радиацията в планираната първа индийска безпилотна мисия за изследване на Луната "Чандраян 1". И двете страни придават голямо значение на сътрудничеството си в сферата на информационните и комуникационните технологии. Необходимо е бизнесът в България и в Индия в тази област да бъде привлечен към по-активно сътрудничество, коментира премиерът Станишев.

Общо бе мнението, че туристическият обмен също може да бъде засилен. Според премиера Станишев сътрудничеството в тази сфера има добър потенциал, тъй като и България, и Индия са утвърдени туристически дестинации и могат да обменят опит. Туристическите агенции на двете страни трябва да изработят необходимия механизъм за съвместни действия, отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Сергей Станишев разговаря със Соня Ганди, председател на управляващата коалиция "Обединен прогресивен съюз". Тя даде висока оценка на двустранните отношения и на визитата на делегацията, предвождана от министър-председателя Станишев. Соня Ганди поздрави България с пълноправното членство в ЕС и изрази надежда, че то ще разкрие нови възможности за българско-индийското сътрудничество, в контекста на двустранното споразумение между ЕС и Индия. Премиерът Станишев запозна Соня Ганди с механизма на управление на правителствената коалиция в България и сподели виждането си за перспективите пред двете страни.

"Изучаването на българския език от индийските студенти дава перспективи за кариерно развитие и е обвързано с българо-индийското икономическо ътрудничество", заяви Сергей Станишев пред студенти в Делхийския университет. Премиерът разговаря с ректора на университета Дийпак Пентал и със студенти от университета. В присъствието на премиера Сергей Станишев заместник-ректорите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Александър Федотов и на Делхийския университет д-р А. К. Дубей подписаха споразумение за сътрудничество между двете висши учебни заведения. Премиерът беше придружаван и от зам.-министъра на образованието и науката Ваня Добрева. Пълна държавна стипендия за магистърска програма на индийски студент по българска филология ще отпусне Софийският университет. Пред ръководството и студентите на университета в индийската столица премиерът Сергей Станишев изрази задоволство от нивото на сътрудничеството между двата престижни ВУЗ-а. И България, и Индия имат много постижения в миналото, заяви министър-председателят в обръщението си пред домакините. Ние обаче не трябва да се уповаваме само на миналото си, а географската ни отдалеченост не е пречка за развитието на приятелските отношения между двете страни, в т.ч. и в икономиката, образованието и науката, добави премиерът. Той определи споразумението между висшите училища като стъпка с ключово значение за сътрудничеството на двете страни в областта на науката, която е важен компонент на двустранните отношения между България и Индия. Пред студентите и ръководството на Делхийския университет министър-председателят открои значението на взаимните инвестиции в информационните технологии и подчерта традициите на страната ни в тази област. Търговията е много важна за развитието на икономиката, но без инвестиции в науката такова развитие не би било възможно, заяви Сергей Станишев. Българският министър-председател спомена, че очаква инвестициите през 2007 г. в България да бъдат  4 млрд. лв., колкото са били и през миналата година, и допълни, че има интерес от страна на индийски фирми за инвестиции в комуникационната сфера.

Премиерът Станишев изнесе лекция в Индийския съвет по световни въпроси, където очерта водещите приоритети на страната ни като ефективен член на Европейския съюз. Сред тях той постави политиката на добросъседство на страната ни и сътрудничеството в Черноморския регион. Премиерът изрази възхищение от напредъка на Индия през последното десетилетие и отбеляза, че потенциалът на България става все по-голям. Той открои и политическата, и финансовата стабилност на България, като подчерта високия темп на икономическия растеж и рекордния обем на чуждестранните инвестиции. Една от основните цели на българската визита в Индия е интензифицирането на двустранните контакти във всички сфери и това личи и от състава на делегацията на България в Индия, заяви премиерът Сергей Станишев по време на лекцията си. Всяка демокрация е процес на учение, допълни премиерът и подчерта успешния пример на Индия в процеса на демократично развитие.

Премиерът Сергей Станишев посети училище "Георги Раковски" в Делхи и се срещна с ръководството и с възпитаниците му. В негово присъствие директорите на двете училища Кастури Дайа и Константин Димитров подписаха споразумение за сътрудничество между 79-о СОУ "Индира Ганди" в София и училище "Георги Раковски" в Делхи. Още Раковски е открил общото между народите и културите на България и Индия, отбеляза Станишев. По думите му България е страна на културното многообразие, каквато е и Индия. В България могат да се видят различни храмове един до друг, както и в Индия, а това е много важно, защото единството на общността е от ключово значение през ХХІ в., каза българският премиер.

"Светилник ", 9, 2007 | Редакционна колегия | Клуб "Приятели на Индия" | Издателство "Фльорир"