juli_svetilnik

Изложба на Юлий Минчев

Начало | English | Архив

  

Юлий Минчев (1923-2006 г.)

 

От 6 до 28 февруари 2007 г. галерия-книжарница "София прес" привлече ценителите на изобразителното изкуство с графична изложба на художника Юлий Минчев (1923-2006 г.).

Роден във Варна, Юлий Минчев е учил във Военното училище в София. Участвал е в Отечествената война, носител е на Кръст за храброст и на много други военни отличия. През 1946 г. постъпва в Художествената академия, като има щастието да се учи на графика от проф. Веселин Стайков и на илюстрация от проф. Илия Бешков. През 1952 г. завършва академията, от 1954 г. е член на СБХ, а от 1960 г. е член на СБЖ. Дълги години е в ръководството на секция „Графика” на СБХ; зам.-председател е на Творческия фонд на СБХ; зам.-директор на НХГ,  художник на в. "Септемврийче", издателство "Отечество" и др. Познат е като илюстратор на десетки книги за деца и юноши, като оформител на сп. "Антени", един от основателите на клуб "Приятели на Индия", дългогодишен оформител на сп. "Светилник", съставител и оформител е на десетки албуми.

Освен изложбите му в София самостоятелни изложби на Юлий Минчев са провеждани в Берлин, Прага, Будапеща и Варшава. Участвал е в представителни изложби на българско изкуство в Индия, Великобритания, Мексико, Япония, Франция, Швеция, Куба и др., в международни биеналета на графиката в Лугано, Сао Паоло, Краков, Берлин, Варна, Любляна и София. Носител е на много творчески награди и отличия, между които годишните награди за графика и илюстрация (1963 г., 1966 г., 1967 г., 1970 г., 1971 г.), голямата награда за графика "Веселин Стайков" (1975 г.), отличаван е с орден "Червено знаме на труда", орден "Кирил и Методий" и др.

На изложбата в "София прес" бяха показани както ранни и неизвестни на широката публика творби на Юлий Минчев, така и знакови за творчеството му графични отпечатъци, работени в периода от 1954 г. до 2005 г.