daniel_baltcev_svetilnik_fliorir

ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В ИНДИЯ

НА БЪЛГАРСКИЯ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Начало | English

 

От 3 до 7 декември 2005 г. зам.-председателят на Министерски съвет на България и министър на образованието и науката Даниел Вълчев посети Индия с делегация и подписа няколко значителни договора за сътрудничество. Програма за научно-техническо сътрудничество между България и Индия за 2006-­2007 г. бе подписана с министъра на науката и технологиите Капил Сибал. На срещи с министъра на човешките ресурси Арджун Сингх, с ректора на Делхийския университет проф. Дийпак Пентал и с директора на индийския Институт по технологиите проф. Сурендра Прасад бяха подписани договори за сътрудничество, по които индийски преподаватели да участват в семинари в България и български студенти ­ в езикови курсове в индийски университети, както и меморандум за сътрудничество между Техническия университет в София и индийския Институт по технологиите ­ за размяна на лектори и студенти. По предложение на генералния директор на индийския Съвет за научни изследвания в областта на индустриалните технологии проф. Рамеш Машелкар е била приета схема за отпускане на стипендии за специализация на млади български научни работници. Разисквано е било и предложението на зам.-министъра на образованието и науката Екатерина Виткова за сътрудничество между България и Индия в областта на генетиката и аграрните науки.

По време на своето пребиваване в Индия министър Вълчев и придружаващата го делегация, в която участваше и дългогодишната ръководителка на специалност “Индология” в Софийския университет, сега зам.- декан на Факултета по класически и нови филологии на СУ доц. Татяна Евтимова, посетиха делхийското средно училище, което носи името на българския революционер Георги Стойков Раковски, и дариха литература за България. През 80-те години на ХХ в. българският историк проф. Веселин Трайков написа книгата “Раковски и Индия”, която бе издадена на английски език в Индия. Този научен труд запозна индийската общественост с приноса на големия български революционер в подкрепа на каузата за освобождаването на Индия от британско колониално господство с издигнатия от него в Европа призив “Индия за индийците”. По това време като емигрант в Париж Раковски изучава индийското наследство, с което поставя основите на изучаването на Индия в България още преди Освобождението.

Тази книга впечатли индийската общественост и индийските власти взеха решение да назоват едно от централните училища в Делхи на името на българския революционер, реципрочно на съществуващото вече в София образцово училище “Индира Ганди”, в което с решение на Министерски съвет се преподава и езикът хинди. Училище “Индира Ганди” в София се посещава от гостуващи у нас индийски делегации, на негова сцена учениците изпълняват индийски танци, изявяват се с разработки по теми за Индия, правят изложби в кръжока си по рисуване по теми като “Как си представям Индия”, имат свой клуб “Млади приятели на Индия”, често се срещат с представители на далечната страна. Тези две училища в София и в Делхи са един от многобройните примери за българо-индийско приятелство, който беше уважен и по време на официалното посещение в Индия на българския министър на образованието и науката.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и индийски министри подписаха няколко значителни договора за научно-техническо сътрудничество между България и Индия за 2006-­2007 г. На снимката: министър Вълчев и министърът на науката и технологиите Капил Сибал.