bolivudski_probiv

Боливудски пробив на българския пазар – още за музиката и танца

Иванка Влаева

 Начало | English | Архив

 

 "Бродяга"

 "Господин 420"

"Предводителят"

"Вечните мелодии"

 

 

В годините на моето детство индийските филми бяха приказно въплъщение на красота, силни емоции и възтържествуваща справедливост. Много неща ги отличаваха от останалите чуждестранни кинотворби – разтърсващите човешки съдби, райските места, в които се разгръщаха събитията, по-големите дължини на прожекциите, в които се включваха по две серии с пауза между тях за смяна на лентите. Но най-много впечатляваше изобилието на музика и танци. За персонажите от екрана бе съвсем естествено да преживяват своите съдби не само чрез думите, но най-вече с помощта на музиката и телодвиженията. На свой ред най-импулсивната част от зрителите, днес предпочитащи да бъдат наричани роми, танцуваха, пееха и пляскаха в ритъма на музиката по време на прожекциите в киносалоните. Това ставаше едновременно с героите на екрана. Това съвсем не бяха единствените почитатели, а само най-директно реагиращите. Като цяло поколението на моите родители имаше по-дълга памет за индийското кино. Те си спомняха индийските филми от 50-те и 60-те години на ХХ в. При случай някой от тях с умиление запяваше песен на Радж Капур. Като че ли „Мера джута е джапани” се радваше на особена популярност.

 

Детските спомени за музикално-танцовата аура на индийските филми и носталгията по един красиво сътворен свят се събудиха в мен с информация от 3 януари 2007 г. във вестник „Шоу”. Според нея от 17 януари се очакваше продажба на 9 индийски кинотворби. Всяка от тях трябваше да намери своите почитатели в 9 поредни седмици. В резултат на тази идея и нейната реализация заедно с вестника беше разпространена „Златна колекция” на „най-великите” „класически индийски филми” в DVD приложения. Между тях са емблематичните „Бродяга”/Awaara, „Господин 420”/Shree 420 и „Слонът – моят приятел”/Haathi mere Saathi – творби с огромна популярност в България преди няколко десетилетия. Сред водещите актьори са представителите на фамилията Капур – Радж и Раджив. Явно големият интерес към индийското кино (филмите се изкупуваха бързо) е причина за продължаването на начинанието с нова серия. Този път обединяващото название е „Bollywood”. В нея музикалните кинотворби също са преобладаващи. Дори от кратките анотации на обложките става ясно, че в почти всички подбрани продукции главната героиня е танцьорка, макар и с различна съдба и статус в обществото („Предводителят”/Guide, „Талисман и белезници”/Rakhi aurHathkadi, „Чисто сърце”/Pakeezah). По-важното в случая е, че отново в центъра на вниманието е музиката. Така се стига до кулминацията в предлаганата индийска филмова музика през месец юли 2007 г. – названието на серия от избрани филмови фрагменти е „Вечните мелодии”. В първия от издадените DVD са „любими песни” в изпълнение отново на Радж Капур. Следват компилации „Суперзвезди на индийското кино”, които представят с музикални фрагменти и други изпълнители.

 

 "Радж Капур"

Този пробив на българския пазар, макар и с ограничен обхват, напомня за страната с най-мащабно филмово производство в света, както и за нейните филми с изобилие от музика и танци.