klub_pratibha_b

Клуб „Пратибха” при СОУ „Индира Ганди”

Александър Богданов

79-о СОУ "Индира Ганди" - София

СОУ „Индира Ганди” в София предоставя на учениците си от чуждоезиков профил възможността да изучават хинди като втори език. Важна част от езиковото обучение е запознаването на децата с многообразието в културата и традициите на Индия, а това мотивира учениците при изучаването на този нелесен език.

 

В резултат на интереса и ентусиазма на младите хора е сформиран клуб „Пратибха” („вдъхновение”, „творческа способност”), чиято основна цел е да пробуди в учениците интерес към културата на Индия и да активизира техните творчески способности.

 

Едно от основните полета за изява на клуба е списването на стенвестника „Indira times”, на чиито страници се представят различни индийски обичаи и традиции, публикуват се ученически есета и стихове, преводи от хинди и т.н. Друга дейност на клуба е организирането в извънкласно време на различни „уъркшопи“ за традиционни индийски изкуства - създаването на ранголи, запознаването с изобразителните традиции на автохтонното население на Индия като племето Уарли от Махаращра и др.

 

Сред инициативите на учениците от СОУ „Индира Ганди” са и заниманията по класически и боливудски танци на момичетата от Х клас. Девойките се изявиха на патронния празник на училището и взеха участие в културната програма по случай Световния ден на езика хинди.

 

Не на последно място е проведеният в училището конкурс по рецитация на поезия на хинди, победителите от който бяха наградени от представители на посолството на Република Индия на Световния ден на езика хинди в аулата на СУ „Св. Климент Охридски”.