yulii_minchev_b_48_svetilnik_fliorir

ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ХУДОЖНИКА ЮЛИЙ МИНЧЕВ

Начало | English

 

На 14 юни 2006 г. изтъкнати български художници и други интелектуалци от Клуб “Приятели на Индия” от различни области на културата се събраха в Галерия-музей “Дечко Узунов” в София на възпоменателна вечер за покойния художник-график Юлий Минчев с две изложби: едната с негови графични творби, предоставени от семейството му, и другата ­ с броеве от клубното списание “Светилник”, на което той от самото му създаване преди десет години бе художествен редактор.

Присъстваха съпругата на Юлий Минчев, известната българска художничка Калина Тасева, и дъщеря им, преподавател в Художествената академия, проф. Десислава Минчева, както и сестрата на художника, много негови приятели и почитатели. Министерство на външните работи бе представено от г-н Борислав Костов и негови сътрудници, а посолството на Република Индия у нас ­ от г-н Р. К. Сингх и доц. д-р Ананд В. Шарма, гост-лектор по хинди в Софийския университет. Директорката на галерията Боряна Павлова откри вечерта и представи говорителите.

Изкуствоведът Петър Змийчаров с изящната си мисъл на критик анализира творчеството на Юлий Минчев като брилян-тен график.

Зам.-председателят на Клуб “Приятели на Индия” Евгения Камова говори за изтънченото чувство за красота на твореца Юлий Минчев, за неговата голяма любов към Индия, за неуморните му усилия да издирва изящни образци от културното наследство и съвременните постижения на Индия и да ги представя по оригинален и впечатляващ начин на страниците на “Светилник”.

Разделихме се с оформителя на алманах "Светилник" Юлий Минчев. Две изложби в галерия "Дечко Узунов" в София събраха ценителите на творчеството на големия художник.