svetilnik_kamak

Човекът, камъкът и здравето

Елка Димитрова

 Начало | English |Архив

 

Учението за контактно лечение с камъни е особено развито в Индия. Според древноиндийските трактати благородните камъни представляват кондензатори на космична енергия със 7 вида излъчвания. Тези 7 вида излъчвания не са познати на съвременната наука, ако не се смятат микровълновото излъчване на Юпитер и на Сатурн, реликтовото излъчване и появилото се преди десетина години съобщение за поток от лъчи от неутронната двойна звезда Херкулес Х-1, пораждащ на земната повърхност гама излъчване. Съгласно древноиндийските схващания болестта възниква, когато трептенията на живата тъкан не са в хармония със съответното космично излъчване.

 

Могат ли скъпоценните камъни да влияят на здравето? Този въпрос вече не звучи абсурдно, защото доста факти и наблюдения ни карат да гледаме сериозно на връзката между човек и камък в общата схема на здравето. На първо място трябва да се има предвид неразривната връзка между психическите и физическите компоненти на здравето и установеното значение на микроелементите за правилното функциониране на организма.

Връзката "човек–камък" има три измерения. Първите две са ясни и разбираеми – лечебното действие на приетите вътрешно стрити минерали и психотерапевтичното влияние на любимия скъпоценен камък. Третото измерение все още е в областите на суеверието и феномените, но може би тук, на границата със загадъчното и неизвестното, се крият най-удивителните открития на бъдещето.

Литотерапията (лекуване със стрити минерали, приемани вътрешно) е широко практикувана през средните векове. В наши дни тя е без особено значение, тъй като фармацевтичната наука даде на човека безброй синтетични лекарствени средства, съдържащи разнообразни микроелементи (мед, желязо, сяра, манган, селен и др.), необходими за нормалното функциониране на организма. И до днес опушеният кварц, диамантът и кехлибарът влизат в състава на лекарствените форми на тибетската медицина.

Интересна е историята на изследването на лечебните свойства на кехлибара, наричан още и янтар. Названието му произлиза от литовската дума "гинтарас", означаваща "защита от болести". Още от древността се е смятало, че няма болест, която кехлибарът да не може да изцели. Приемали са го вътрешно при неправилна обмяна на веществата, при глухота, при стомашни заболявания. В Полша кехлибарената настойка (водка янтаревка) все още се смята за отлично средство срещу простуда, болести на гърлото и на дихателните пътища. В някои народи на Северна Европа дават на бебетата да гризат кехлибар, когато им никнат зъбите. Установено е, че кехлибарът съдържа до 8 % янтарна киселина, която се смята за витаминоподобно химично съединение. Действайки положително на вътрешноклетъчната обмяна на веществата, янтарната киселина способства за общото оздравяване на организма, забавя процесите на стареене, нормализира подхранването на сърдечния мускул. Случаят с кехлибара показва, че не бива да се отнасяме с пренебрежение към популярните суеверия – изследването на свойствата на кехлибара даде на медицинската практика един ценен препарат. За сведение на пушачите: кехлибарените мундщуци намаляват значително вредата от пушенето, защото янтарната киселина улавя и неутрализира много от канцерогенните вещества, излизащи с дима по тесния проход на цигарето.

Психотерапия чрез скъпоценни камъни. За притежателя на скъпоценен камък е много по-важно лечебните свойства на камъка да не са свързани с необходимостта да се стрива и да се приема вътрешно, а камъкът да може да му въздейства психотерапевтично.

На първо място можем да посочим цветовата психотерапия. Притежателят често поглежда към любимия си камък, концентрира върху него своето внимание, а цветът, както е установено, влияе съществено върху нашата психика и чрез нея на целия организъм.

Червеният цвят активизира, действа възбуждащо и оживяващо. Той спомага за образуването на еритроцитите, нормализира пониженото кръвно налягане и повишава имунитета.

Оранжевият цвят активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция, способства за укрепването на белодробната тъкан.

Жълтият цвят укрепва нервната система, увеличава отделянето на жлъчен сок, подобрява храносмилането.

Зеленият цвят ускорява формирането и растежа на клетките, усилва регенерацията на тъканите и образуването на мускулни влакна, повишава защитните сили на организма, действа успокояващо на психиката, забавя ритъма на сърцебиенето.

Небесносиният цвят е противоречив. Успокоява смелите и енергичните хора, омиротворява ги – при тях се нормализира кръвното налягане, намалява се мускулното напрежение, дишането става дълбоко и ритмично, сърцето започва да бие равномерно. За кротките и срамежливите хора обаче това е цвят, който би могъл да активира шок.

Синият цвят повишава жизнената сила на организма, съдейства за възстановяване на нервната система, усилва способността за концентрация и при продължително въздействие лекува разсеяността.

Сивият цвят предизвиква апатия.

Интерес представлява психосоматичното въздействие от съчетанието на цветовете. Съчетанието на черно–синьо–зелено въздейства на пулса и на дишането, понижава кръвното налягане. Синьо-зелен цвят създава чувството за комфорт. С помощта на синьо-зелено осветление или с носене на синьо-зелени очила може да се намали силата на епилептичен припадък, а понякога и да се предотврати. Съчетанието на синьо и виолетово е вредно за някои организми – може да предизвика повдигане и мигрена.

Влиянието на цветовете върху човека е много голямо, въпреки че във всекидневния живот ние не му обръщаме никакво внимание. Цветовете действат даже на хора със завързани очи. В среда с огненочервен цвят пулсът се ускорява, а в среда с различни оттенъци на синьото се забавя и пациентът е обхванат от сънливост. В реномирани лечебни заведения във високоразвитите страни вече се практикува специално осветяване на болничните стаи, съобразено с болестта на пациентите: за сърдечно болните – зелен цвят, за кожни болести – жълт, за главоболие – син.

Влияние на камъните върху организма според многовековните наблюдения на хората. За това трето измерение на въздействието на камъните науката все още мълчи, но то не е за пренебрегване.

Още през древността хората са смятали, че при постоянно носене на един или друг скъпоценен камък се лекуват различни заболявания. Така например на коралите се приписва силата да затварят рани и да премахват задух; аметистите помагат при нервни заболявания и алкохолизъм; аквамаринът е ефективен при морска болест; лазуритът действа сънотворно; изумрудът и перлите лекуват меланхолията; тюркоазът – главоболие; рубинът – сърце; нефритът – бъбреци.

Учението за контактно лечение с камъни е особено развито в Индия. Според древноиндийските трактати благородните камъни представляват кондензатори на космична енергия със 7 вида излъчвания. Тези 7 вида излъчвания не са познати на съвременната наука, ако не се смятат микровълновото излъчване на Юпитер и на Сатурн, реликтовото излъчване и появилото се преди десетина години съобщение за поток от лъчи от неутронната двойна звезда Херкулес Х-1, пораждащ на земната повърхност гама излъчване. Съгласно древноиндийските схващания болестта възниква, когато трептенията на живата тъкан не са в хармония със съответното космично излъчване.

Ще изброим камъните кондензатори и болестите, лекувани от тях:

О Диамантът, лунният камък, изумрудът и перлите са ефективни при високи температури, възпаления, инфекции, жълтеница, повръщане и остро увеличение на черния дроб.

О Сапфирът, диамантът, топазът и изумрудът помагат при епилепсия, екзема, болести на матката.

О Перлите, изумрудът, сапфирът и нефритът лекуват болестите на отделителните пътища, бъбреците, пикочния мехур, диабета.

О Рубин, корал, топаз, лунен камък и котешко око се препоръчват за лечение на паралич, артрит, болести на кръвта и на гръбначния стълб.

О Изумруд, рубин, котешко око и тигрово око понижават кръвното налягане и лекуват псориазис.

О Топаз, лунен камък и корали помагат при остри депресии, хормонални смущения и болести на жлезите с вътрешна секреция.

О Рубин, сапфир, котешко око и тигрово око са полезни при възпаление на ставите, астма, забавена сърдечна дейност, ревмокардит, паралич, хронични депресии.

О Перлите, сапфирът, котешкото око и тигровото око влияят благотворно при нерегулирани менструации и при менструална депресия.

Тези препоръки засега се дават от практиката и още не е намерена тяхната научна основа, но нищо не ни струва понякога да ги имаме предвид.