protokol_38_svetilnik

Спечелете доверието на индийците, преди да започнат преговорите

Кристина Крънчева 

 

В Индия деловата среща трябва да бъде уговорена писмено доста по-рано и препотвърдена няколко дни предварително. От чужденците се очаква да бъдат точни, макар индийците да не се придържат стриктно към това правило. Ръкуването в деловите среди се практикува, но докосването, особено по главата, и соченето с пръст се смятат за обидни. Използването на индийския поздрав намасте (дланите на двете ръце събрани пред гърдите) ще се изтълкува от вашите индийски домакини като уважение към техните традиции.

Деловата среща започва със свободен разговор. В Индия е невъзпитано да се премине направо към темата по същество. Индийците правят бизнес с хора, които познават и на които имат доверие. Ето защо темпото на разговорите е бавно и изисква търпение и упоритост. Жестикулирането, агресивните тактики за преговори и повишаването на тон са неподходящи в Индия. Решенията са стриктно йерархични и се взимат на най-високото ниво. Индийците рядко казват “не” в прав текст. Вместо това използват формите на опосредствания отказ. Препоръчително е и вие да се придържате към тях.

Облеклото е консервативно, като при мъжете е допустимо през горещия период ­ април-октомври, да са без сако, но по риза (с дълги ръкави) и връзка. За жените ­ делови костюм с пола, покриваща коленете, и блуза без или с много малко деколте. Деловата закуска/деловият обяд е част от индийската делова култура. Ако сте поканени в дома на вашия индийски партньор и той яде с ръце, яжте и вие с ръце, като използвате пръстите на дясната си ръка без безименния. Не отказвайте предложената храна. Мюсюлманите не пият алкохол, жените ­ също. Голяма част от индийците са вегетарианци, имайте го предвид, затова кожените изделия за подаръци не са добра идея в Индия. По принцип е прието да се дават подаръци като израз на приятелство, но не и при първата среща.