sinigeri

Синигерчетата–

тези пъстро оцветени птичета

Бхагат Сингх

 

Бижута на индийското небе

 

Синигерчетата са изключително подвижни пъстри малки птичета. В Индия те обитават главно горите, но често посещават цветни и овощни градини. Движат се на двойки като част от по-големи ята на птици мухоловки, коприварчета и други чуруликащи хвъркати, наричани „дърдорковци”. Хранят се методично, внимателно претърсвайки за гъсеници и други малки насекоми всяка клонка и всяко листо, преди да се прехвърлят на друго място. Увиснали на клонката,  те се държат на своите здрави крачета, докато изследват щателно всеки милиметър за някоя вкусна хапчица. В своя лов на насекоми тези бдителни птичета заемат акробатични пози, надзъртайки в някой лист или сгушили се в цветовете на дървото.

 

Пъстро оцветените синигерчета са обикновено кротки и доверчиви и могат да бъдат наблюдавани отблизо. Въпреки че понякога нанасят дребни щети на цветове и на пъпки, те не са вредни, а по-скоро са полезни, защото унищожават яйцата и ларвите на вредните насекоми.

 

Гнездата на синигерчетата са покрити с меки влакна или с пера, натрупани върху листа и трева, с прикрита вдлъбнатина за яйцата, за да не се забелязват. Снасят от три до шест яйца. Птиците и от двата пола се грижат за излюпването и отглеждането на малките си рожби.

 

Със своята пъстрота и красота те са истински бижута на индийското небе.

 

                                 Превод от английски: Момчил Веселинов