poseshtenia

Посещения

Начало | English

Четвърта сесия

на българо-индийския смесен комитет за научно и техническо сътрудничество

През април 2006 г. в София пребивава индийска делегация за участие в четвъртата сесия на българо-индийския Смесен комитет за научно и техническо сътрудничество, ръководена от проф. Б. С. Рамамурти, и членове А. К. Калра и д-р Дж. К. Митал от Департамента по атомна енергия. Документите от проведените преговори бяха подписани от двамата съпредседатели: от индийска страна проф. Рамамурти и от българска страна Екатерина Виткова, зам.-министър на образованието и науката. Договарящите страни одобриха седем нови проекта; три от проектите, които вече са в ход, бяха разширени и бяха препоръчани още пет. Освен участието си в двустранните преговори делегацията посети научни институти в Пловдив и в Стара Загора и проведе срещи със своите партньори в Министерство на образованието и науката и в Техническия университет в София. 

Втора сесия

на българо-индийския Форум

по информационни

и комуникационни технологии

Четиричленна делегация от Индия, водена от С. Н. Зиндал, главен директор на Парка за софтуерни технологии към Министерство на технологиите и съобщенията на Индия, посети България за участие във втория българо-индийски Форум по информационните и комуникационните технологии в София, състоял се на 30 и 31 май 2006 г. В присъствието на посланика на Индия Н.П. Динкар Кхулар и други официални лица бе подписан Меморандум в областта на информационните и съобщителните технологии ­ от българска страна от председателя на Агенцията за информационни технологии на България Пламен Вачков и от индийска страна от ръководителя на делегацията на Индия С. Н. Зиндал. В преговорите бяха набелязани главните области на бъдещо сътрудничество: паркове за високи технологии, индустриално сътрудничество; електронно правителство, висок Performance computing. 

Разисквани възможности

за сътрудничество между България и Индия в областта на отбраната

През февруари 2006 г. българският зам.-министър на отбраната Спас Панчев посети Индия начело на делегация, която участва в изложба на средства за отбрана. На срещата му с индийския министър на отбраната Пранаб Мукхерджи бяха разисквани потенциални възможности за развитие на сътрудничеството в тази област. Очаква се реципрочно посещение в България на индийска делегация от специалисти през втората половина на годината.  

За сътрудничество в областта

на криминалистиката

Четиричленна делегация, водена от зам.-министъра на правосъдието Маргарит Ганев, посети Индия от 9 до 13 януари 2006 г. Ръководителят на българската делегация води разговори с индийския си колега Р. Рагхупати и направи посещения на министъра на вътрешните работи на Индия Шиврадж Пател и на министъра на правосъдието на Индия Х. Р. Бхардвай. Разисквани са въпроси на законовата подкрепа в областта на криминалните дела. 

Разисквани възможности за бизнес контакти между България и Индия

Корнелия Нинова, зам.-министър на икономиката и енергетиката, направи посещение в Индия през м. ноември 2005 г. На среща със секретаря на Министерството на търговията и индустрията на Индия С. Н. Менон г-жа Нинова разисква възможности за бизнес контакти между двете страни в областта на производството на стомана, текстилната и хранителната индустрия, в земеделието и търговията с кожи. От името на министъра на икономиката Румен Овчаров зам.-министър Нинова отправи официална покана за посещение в България на министъра на икономиката и индустрията на Индия Камал Натх в удобно за него време. 

За развитието на туристическия обмен

между индийския щат Утар прадеш и България

Науаб Казим Али Кхан, държавен министър на туризма в Министерския съвет на щата Утар прадеш, Индия, направи посещение в България през декември 2005 г. Той се срещна с българския ръководител по въпросите на туризма в Агенцията за младежта и спорта Димитър Хердянаков, с когото разискваха възможности за развитие на туристическия обмен между щат Утар прадеш и България. По време на посещението си г-н Кхан се срещна и с ръководители на Българската търговска камара, както и на туристически и хотелиерски агенции.