mughal_b_99_svetilnik_fliorir

ПИЩЕН КОЛОРИТ В МОГОЛСКИТЕ ГРАДИНИ

НА РАЩРАПАТИ БХАВАН

Начало | English

 

Изобилие от ярки цветове пленява окото през месеците в Делхи, когато у нас е зима. Но колкото и да са привлекателни улиците на града с натежали от цветове в пищни краски храсти по оградите, в короните на дърветата и по алеите в множеството паркове на града, нищо не може да се сравни с богатството на така наречените Моголски градини на Президентския дворец. За тях разказват и показват в снимки С. М. Бхандари и други индийски фотографи.

 

 

 

 

 

 

Индия е прочута със своето многообразие ­- многообразие от хора, религии, езици, природа, географски характеристики, почви, флора и фауна, и над всичко това на климат и сезони.Ако лятото и зимата стигат до крайности, утехата е в това, че следващият сезон не е далеч.

Пролетният сезон в Индия е специален: серия от празници в различни части на страната приветстват пътуването на слънцето от южното полукълбо на север. Много дървесни видове се покриват с ухаещи едри, като направени от восък цветове (магнолиите). Някои от тях отдалеч приличат на лумнали огньове.

Президентският дворец ­- Ращрапати бхаван, разположен в новия Делхи, през пролетния сезон е истинска, уникална прелест. Всяка година през пролетта градините на двореца от червен пясъчник се отварят за цял месец за посетители, които могат да се насладят на царствената красота на множеството растения в пълния им разцвет. Нежното ухание на килимите от цветя и зелени тревни площи; водните фонтани и канали; изящно оформените павилиони и красиви алеи покоряват посетителите.

Президентската резиденция има 334 стаи, разположени на четири етажа. Игрище за голф и други пространства за почивка заемат площ от 50 акра. Първият вицекрал на Индия, обитавал Ращрапати бхаван от 23 януари 1931 г., е бил лорд Ървин, а последният -­ лорд Маунтбатън, който при обявяването на независимостта на Индия от британско господство на 15 август 1947 г. отстъпва властта и съответно резиденцията на индийските президенти.

Два водни канала, разположени в посока север-­юг и изток-­запад, разделят градините на сектори. Вечер двойки пауни царствено се разхождат из парка. Компания им правят гълъби, папагали и други птици. Розовата градина със своите 250 прославени разновидности на тази царица на цветята е една от най-добрите на света. Има рози като “Оклахома” с цвят близо до черно, има и в синьо: “Райска” и “Синя луна”. Неизброими са многобройните видове цветя в Моголските градини на Ращрапати бхаван, а гледката им ­- великолепна и незабравима.

Президентът на Индия Абдул Калам обича разходките сред любимите си цветя в парка.