kishore_118_b_svetilnik_fliorir

КИШОРЕ КУМАР -­ АРТИСТ

С МНОГО ТАЛАНТИ

Б. М. Малхотра

 

Наред с тримата романтични идоли в индийското кино: Радж Капур, Дилип Кумар и Дев Ананд, от края на 40-те до средата на 70-те години на миналия век на индийския екран блестят и трима популярни певци ­- Мукеш, Мухамад Рафи и Кишоре Кумар. Те пеят на плейбек вместо горните трима актьори-звезди. След смъртта на колегите си Мукеш и Рафи Кишоре Кумар продължава участието си във филми с многобройни незабравими песни с нови кинозвезди като Раджеш Кханна и Амитабх Баччан. Той пее вдъхновено до самата си смърт през 1987 година.

Роден през 1929 г. в щата Мадхя прадеш в Централна Индия, едва

20-годишен Кумар напуска родния си дом, за да се посвети на певческа кариера. Надарен с прекрасен мелодичен глас, отначало той се стреми да подражава на любимия си певец и кумир Сайгал, когото счита за свой гуру. По-късно в Бомбай постъпва на работа като вокален изпълнител във Всеиндийското радио, където му акомпанира на инструмента табла бъдещата световна звезда на индийското кино Радж Капур.

Първите филми с участието на Кишоре Кумар датират от 1949 г. С песните, които изпълнява тогава -­ на живо или на плейбек -­ той се старае да подражава на прочутия на времето певец Джими Роджър и моделирайки гласа си, безпогрешно имитира както различни мъжки гласове, така и женски, старчески, детски. С този си необикновен талант той блясва във филми като “Половин билет” (“Half Ticket”), “Пели Тарих”, “Ладак-Ладаки”. И до днес всяка сутрин в първия ден на месеца радио Шри Ланка излъчва по своята задгранична програма половинчасово музикално предаване със стари индийски филмови хитове, като емисията неизменно започва с изпълнението на Кишоре Кумар на обичана популярна песен, в която се казва: “Всички са щастливи днес, защото е ден за заплати, а това е един радостен ден.”

Като вече утвърден филмов актьор Кишоре Кумар не прекъсва и изявите си във филмовата музика, където остава номер едно, изпълнявайки песни във филми, отразяващи цялата гама човешки емоции ­- от бликащата от веселие и хумор комедия до сърцераздирателни драматични сцени, защото песента все пак си остава неговата първа и вечна любов.

Кишоре Кумар е носител на редица престижни номинации и награди заради разнообразните си, многопосочни таланти на певец, актьор, сценарист, музикален директор и композитор, поет, продуцент и режисьор. Неговото богато творчество ще продължава да радва и в бъдеще многобройни зрители и слушатели.

Превод от френски: Жана Русева