svetoven_den_hindi_53_svetilnik

СВЕТОВЕН ДЕН НА ЕЗИКА ХИНДИ,

ЧЕСТВАН В БЪЛГАРИЯ

Д-р Уша Шарма

 

Начало | English

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През януари 2006 г. за първи път по света и в България бе честван Световен ден на езика хинди. Той се свързва с първата световна конференция по хинди, състояла се в Нагпур, Индия, на 10 януари 1975 г., и по решение на индийското правителство този ден ще се чества ежегодно като Световен ден на езика хинди. В София отбелязването му бе организирано от посолството на Република Индия в България и от специалност “Индология” към Центъра за източни езици и култури на Софийския университет, с участието и на столичното училище с преподаване на хинди “Индира Ганди”. На деня в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се състоя тържествена вечер, посетена от многобройна публика и високи гости. Тържествената вечер бе предшествана от конкурси сред студентите индолози за превод и рецитация на индийски литературни произведения, в които първи награди получиха Алина Димитрова (за превод) и Диляна Нейкова (за рецитация). Подобен конкурс бе проведен и в училище “Индира Ганди”, където първа награда за рецитация сред участниците младша възраст получи Светлана Зайкова, а в по-старшата възрастова група ­ Джуна Аспарухова.

На тържеството в аулата всички участници и отличени получиха награди за своя принос и успех, връчени лично от посланика на Република Индия Н.П. Динкар Кхулар. По случай празника посланик Кхулар направи дарения на специалност “Индология” и на училище “Индира Ганди” от ценни записи на електронни носители на индийски литературни и филмови творби и на софтуер на хинди. Индивидуални награди получиха повече от 40 студенти и ученици. Представен бе също и брой първи на стенвестника Майтри” (“Дружба”), който студентите от специалност “Индология” започнаха да издават под ръководството на гост-лектора по хинди доц. д-р Ананд Шарма.

Студенти и ученици изнесоха богата културна програма. Освен рецитации на поезия и проза на хинди Ася Цветанова изпълни свои преводи на Кабир на български език, Соня Биндал ­ свой превод на Иван Вазов, Донка Костадинова ­ превод на Михаил Белчев на хинди, а Лили Денева ­ написана от нея поема на хинди; Елена Георгиева и Павел Николаев представиха сцена от разказа на Нирмал Варма “Един инч и половина отгоре”. Танцови групи от деца от училище “Индира Ганди” и младежи от специалност “Индология” изпълниха индийски танци, а професионалната трупа “Раджуника” ­ танц, основан на поема от Тулсидас.

В своето приветствие към аудиторията на тържеството посланикът на Индия Н.П. Динкар Кхулар отбеляза засилващите се контакти с Индия на българските студенти от “Индология”, четирима от които всяка година са приемани на специализация със стипендии от индийското правителство в Школата по хинди в Агра. Проф. Александър Федотов, зам.-ректор на Софийския университет и директор на Центъра за източни езици и култури, доц. д-р Татяна Евтимова, зам.-декан на факултета, ръководителят на специалност “Индология” и завеждащ Катедра “Класически Изток” доц. д-р Галина Соколова и гост-лекторът по хинди от Индия доц. д-р Ананд Вардхан Шарма също поднесоха поздравления за празника. Тържествената програма бе водена на перфектен хинди от възпитаничките на специалност “Индология” Илияна Ангелова и Соня Биндал.

На тържеството присъстваха представители на български държавни институции, сред които и на Министерство на външните работи, и на българската културна общественост, членове на Клуб “Приятели на Индия” и на Клуб “Рьорих”, ръководството на индологическа фондация “Изток­-Запад”. Печатни издания и телевизионни програми на Българската национална телевизия и други средства за масова информация отразиха честването на Световния ден на хинди в България. 

Членове на журито за определяне на най-добрите преводи и рецитации за празника.