theva_107_b_fliorir_svetilnik

ТХЕВА - ЗЛАТНА УКРАСА

 ВЪРХУ СТЪКЛО

Читра Баласубраманиам

 

Раджастан е дал началото на много традиции в художествените занаяти на Индия. А тхева е уникална за Пратабгарх техника, свързана с начина, по който изкусно обработен във фигури златен слой се монтира върху цветно стъкло.

Само една фамилия в Пратабгарх владее това престижно изкуство, ревниво пазейки тайните на техниката му. Занаятчиите, по професия бижутери, носят титлата Радж Сони поради това, че професията им е била под патронажа на раджите. Няма точни сведения за произхода на това изкуство, но приблизителни изчисления го отнасят към време около 400 години назад. Джагдишвал Радж Сони е носител на национална награда, а семейството му практикува занаята от векове (според тях ­ от 500 години). Говори се, че е въведено от махараджа Бхикаджи в Девгарх, откъдето се пренася в Пратабгарх. Толкова ревниво се пази тайната на техниката, че бащите не обучават дъщерите си от страх, че като се омъжат, ще я предадат на друга фамилия и ще се изгуби уникалността й.

Днес тхева се прави и в Ниймъч, Мадхя прадеш, от семейството на бижутера Рамачандра Сони, който е успял да проникне в тайната на техниката.

Стъклото за тхева се внася от Белгия и Венеция. Макар в началото да са били използвани само червено, зелено и синьо стъкло, сега работят с всички цветове като черно, виненочервено, оранжево. За оформяне на златната украса се използват сплескани игли за изрязване на фигурите от слой 100-процентово чисто злато и с точно премерена дебелина. Защото ако е прекалено тънък, не може да се закрепи на стъклото, а ако е дебел, се губи деликатността на изработката. Затова златният пласт се прави на машина. Върху него ръчно се изрязват миниатюрни фигури и сцени, които наподобяват рисунките с четка от миниатюрите. Носи същите деликатни нюанси и финес на рисунката. Това са сцени от живота на Кришна, обикновени мотиви от природата ­ цветя или дървета, пауни, слонове, тигри, ездачи на коне, бойни сцени, водени от раджи процесии.

Говори се, че кралица Елизабет притежава предмети на изкуството тхева, а за сватбата на принц Чарлз с принцеса Даяна индийското правителство е изпратило подарък ­ кутия, изработена с техниката тхева. Предполага се, че всяка булка от знатна фамилия в Индия има в чеиза си предмет от това престижно изкуство.