batashov_86_b_svetilnik_fliorir

АНДРЕЙ БАТАШОВ В ИНДИЯ С АВТОРСКИ СПЕКТАКЪЛ

Начало | English

 

Популярният български драматичен актьор Андрей Баташов изнесе своя авторски спектакъл “Ритъм” в концертната зала “Камани” в Делхи по случай празника на българската култура 24 май. Идеята за това начинание е на г-жа Десислава Танева от българското посолство в Делхи, осъществена със съдействието на българската Индологическа фондация “Изток-­Запад” с председател Йорданка Боянова. След завръщането си от Индия Андрей Баташов споделя:

“Представлението се състоя пред многобройна индийска публика и представители на дипломатическия корпус на 23 май в зала “Камани”. Това е една от големите концертни зали в Делхи. На организирания на следващия ден в нашето посолство празник по повод 24 май аз и колегите ми получихме много поздравления. На публиката бе допаднало това, че в “Ритъм” всъщност има много малко слово, което лесно може да бъде изпълнено на различни езици, и в този смисъл е подходящ за представяне пред разноезична аудитория. Каква е историята на спектакъла? Като преподавател в Театралната академия “Кръстю Сарафов” в София създадох тази пиеса като дипломна работа за трима мои студенти, които завършиха и сега са заедно с мен на сцената ­ Александър Митрев, Божидар Попчев и Стефан Спасов. Идеята беше да направим представление, тежестта на което да не бъде върху словото, а да си служим повече със средствата на танца и музиката, които притежават по-универсална изразност и за които няма езикова бариера. Като преподавател работя много върху разширяването и усъвършенстването на уменията на моите студенти. Убеден съм, че актьорът на ХХI в. трябва да бъде не само “говореща глава”. Съвременният театър си служи с много широк спектър от средства ­ няма абсолютни жанрове, стиловете се смесват.

Индийската цивилизация е много по-стара от европейската, има своите корени и традиции далеч назад във времето, хилядолетия преди новото летоброене. Съвсем различна е и основата, върху която се гради индийският класически театър. Наред с това индийската култура е много отворена към новото и различното. В крайна сметка корените ни са едни и същи. А мисията на актьора навсякъде по света е да направи така, че божественото да достигне до публиката.

Преди да тръгна за Индия, мои приятели ми казаха, че веднъж отидеш ли там, ще поискаш да се върнеш. Докоснах се до друга цивилизация, друго разбиране за света, което има дълбока връзка с моята същност. Европейската култура от последните десетилетия, а може би от столетие е ориентирана повече към материалното. В индийската акцентът е върху духовното. За мен като представител на духовната сфера това разбиране е изключително близко. Затова съм щастлив, че имах възможност не само да представя България пред индийската публика, а и да се запозная по-отблизо с тази древна култура.”